Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Hetkittäin ihan hulppeita määriä.

Keskimäärin ihminen lämmittää 130 watin eli parin tavallisen hehkulampun teholla. Sen verran irtoaa normaalissa istumatyössä. Kovassa ruumiillisessa rasituksessa tuotto voi hetkellisesti nousta jopa 2 000 wattiin.

Jokainen meistä tuottaa siis merkittävän määrän lämpöä. Tämän huomaa, kun ihmisiä kokoontuu samaan tilaan. Esimerkiksi luentosalien ilmastoinnin mitoituksessa käytetään vajaan sadan watin oletustehoa.

Lämpö syntyy elimistön perusaineenvaihdunnasta kemiallisten reaktioiden sivutuotteena. Lepotilassa maksa ja lihakset tuottavat kumpikin neljänneksen kaikesta elimistön lämmöstä, aivot 15 prosenttia. Perusaineenvaihdunnan lisäksi vaikuttavat ruumiillinen rasitus ja yksilölliset tekijät. Liikunta lisää lämmöntuottoa yli kymmenkertaiseksi lepoaineenvaihduntaan verrattuna.

Lepotilassa aikuisen koko aineenvaihdunta muuttuu käytännössä lämmöksi. Lihastyön hyötysuhde on enintään 21 prosenttia, joten vähintään 79 prosenttia kulutetusta energiasta muuttuu lämmöksi.

Tahaton lihasvärinä, jolla elimistö reagoi kylmään, muuttaa kaiken käyttämänsä energian lämmöksi. Se voi lisätä lämmöntuoton hetkellisesti 3–5-kertaiseksi.  Myös ruskea rasva tuottaa lämpöä, mutta sen määrästä ei ole hyvää arviota.

Vastaajana Hannu Rintamäki, tutkimusprofessori, Työterveyslaitos

Julkaistu Tiede-lehdessä 11/2014