Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Hetkittäin ihan hulppeita määriä.

Keskimäärin ihminen lämmittää 130 watin eli parin tavallisen hehkulampun teholla. Sen verran irtoaa normaalissa istumatyössä. Kovassa ruumiillisessa rasituksessa tuotto voi hetkellisesti nousta jopa 2 000 wattiin.

Jokainen meistä tuottaa siis merkittävän määrän lämpöä. Tämän huomaa, kun ihmisiä kokoontuu samaan tilaan. Esimerkiksi luentosalien ilmastoinnin mitoituksessa käytetään vajaan sadan watin oletustehoa.

Lämpö syntyy elimistön perusaineenvaihdunnasta kemiallisten reaktioiden sivutuotteena. Lepotilassa maksa ja lihakset tuottavat kumpikin neljänneksen kaikesta elimistön lämmöstä, aivot 15 prosenttia. Perusaineenvaihdunnan lisäksi vaikuttavat ruumiillinen rasitus ja yksilölliset tekijät. Liikunta lisää lämmöntuottoa yli kymmenkertaiseksi lepoaineenvaihduntaan verrattuna.

Lepotilassa aikuisen koko aineenvaihdunta muuttuu käytännössä lämmöksi. Lihastyön hyötysuhde on enintään 21 prosenttia, joten vähintään 79 prosenttia kulutetusta energiasta muuttuu lämmöksi.

Tahaton lihasvärinä, jolla elimistö reagoi kylmään, muuttaa kaiken käyttämänsä energian lämmöksi. Se voi lisätä lämmöntuoton hetkellisesti 3–5-kertaiseksi.  Myös ruskea rasva tuottaa lämpöä, mutta sen määrästä ei ole hyvää arviota.

Vastaajana Hannu Rintamäki, tutkimusprofessori, Työterveyslaitos

Julkaistu Tiede-lehdessä 11/2014

Ilmeitä enemmän voi kertoa ääni. Kuva: iStock

Valehtelun paljastavaa tyyppireaktiota ei ole.

Epävarman ja kiinni jäämistä pelkäävän valehtelijan voi tunnistaa ilmeistä, mutta ilmeet voivat monesta syystä myös johtaa harhaan. Kasvojen ilmeikkyys vaihtelee paljon, ja ilmeiden tulkinta muuntelee kulttuurista toiseen ja katsojan mielialan mukaan.

Valehteluun liittyvät fysiologiset reaktiot vaihtelevat, eikä nimenomaan valehtelemiselle tyypillistä reaktiota ole löytynyt. Perustellun epäilyn valheesta herättää usein äänensävyn muutos .

Todella taitavat, rutinoituneet valehtelijat ovat kuitenkin valehdellessaankin aivan rauhallisia ja luontevia. Psykopaattiseen mielenrakenteeseen kuuluu olennaisena osana autonomisen hermoston reagoimattomuus stressiin. Lisäksi on olemassa ihmisiä, jotka uskovat puhumaansa palturiin.

Tutkimuksissa on todettu, että läheinen tunnesuhde, esimerkiksi vanhemmuus, altistaa uskomaan toisen kertomia valheita.

On vaarallista kuvitella, että tunnistaa aina valehtelijat. Siihen ei pysty edes huippuunsa viritetty fysiologisia reaktioita mittaava laitteisto.

Vastaajana Hannu Lauerma,

vastaava ylilääkäri, Psykiatrinen vankisairaala.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2018

Sormityö ja puhekyky saattoivat vahvistaa oikeaa.

Kysyjällä lienee mielessään ensisijaisesti ihminen, mutta samaa epäsymmetriaa esiintyy myös eräillä muilla nisäkkäillä. Jotkin kengurulajit ovat vasenkätisiä eli käyttävät useammin vasenta eturajaa esimerkiksi rapsuttaessaan itseään. Toiset lajit taas ovat oikeakätisiä.

Simpanssit suosivat toista kättä, yleensä oikeaa. Ne ovat luonnostaan kuitenkin paljon korostuneemmin kaksikätisiä kuin me ihmiset.

Miksi sitten ihmisellä hallitsee useimmiten oikea käsi? Se liittyy luultavimmin pystyasentoomme ja puhekyvyn kehittymisen yhteydessä tapahtuneisiin aivomuutoksiin.

Kun ihmisen kantamuodot alkoivat liikkua takaraajoillaan, kädet saattoivat erikoistua tarkkuutta ja sorminäppäryyttä vaativiin tehtäviin. Ne edellyttivät aivojen motoristen alueiden erikoistumista. Se, että toinen käsi toimii toista tehokkaammin, ehkä mahdollistaa suuremman motorisen tarkkuuden kuin se, että kädet olisivat tasavahvat.

Useimmilla ihmisillä puheen tuotto ja ymmärtäminen keskittyvät vasempaan aivopuoliskoon, ja puhealueiden kehittyminen on voinut johtaa vasemman aivopuoliskon motoristen keskusten voimakkaampaan kehitykseen. Koska vasen puolisko ohjaa ensisijaisesti oikean kehon puoliskon toimintoja, tässä voisi olla selitys siihen, miksi juuri oikea käsi on useimmilla vallitseva.

Joillakin puheen tuotto ja ymmärtäminen näyttävät kuitenkin keskittyvän oikeaan aivopuoliskoon. Se ehkä selittää, miksi toiset meistä ovat vasenkätisiä.

Vastaajana Henry Pihlström,

tutkija, Bio- ja ympäristö-tieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2018