Yksittäiset lumikiteet painavat tyypillisesti alle milligramman.

Kun kiteet liittyvät ilmakehässä yhteen ja muodostavat satojen tai tuhansien kiteiden joukkoja, syntyy lumihiutaleita. Niiden koko voi tietyissä sääoloissa kasvaa ”jalkarättiluokkaan”.

Jättiläismäisistä lumihiutaleista on muistiinpanoja erityisesti Pohjois-Amerikasta. Suurimmat raportoidut hiutaleet satoivat Montanassa 28. tammikuuta 1887, kun postinkantaja oli menossa Fort Keoghin lähellä Matt Colemanin farmille. Taivaalta alkoi tulla hiutaleita, joista suurimman halkaisijaksi postinkantaja mittasi 15 tuumaa eli 38 senttiä.

Paksuutta hiutaleella oli lähes kahdeksan tuumaa eli parikymmentä senttiä. Punnitusta postimiehen ei tiedetä tehneen, mutta hiutaleen painoksi on arvioitu noin 200 grammaa. Kiteitä tällaisessa jättiläisessä on täytynyt olla satojatuhansia.

Euroopasta on tiedossa vain halkaisijaltaan kymmensenttisiä hiutaleita. Niitä satoi Berliinin lähellä 10. tammikuuta 1915. Nämä hiutaleet olivat soikeita ”lautasia”, joten niiden paino jää varmasti alla kymmenesosaan Montanan hiutaleista.

Suomen ennätyshiutaleista ei ole havaintoa, mutta nykyisillä menetelmillä voitaisiin käynnistää mittauskampanja. Todennäköisesti olisi myös mahdollista kehittää malli, jolla voitaisiin laskea hiutaleen maksimikoko ilmakehän luotaustietojen perusteella.


Julkaistu Tiede-lehdessä 1/2007

Vastaaja:


Esko Kuusisto


hydrologi


Suomen ympäristökeskus

Aikoinaan ruokahalukohtainen kylläisyys edisti terveyttä.

Ilmiölle on kehitysopillinen eli evoluutioon perustuva selitys. Kyllästyminen samaan ruokaan kehittyi satojentuhansien vuosien aikana esi-isillemme, jotta he pysyisivät terveinä.

Jos jokin runsaasti saatavilla oleva ruoka olisi maistunut jatkuvasti, yksipuolinen ravinto olisi pitkällä aikavälillä johtanut ongelmiin. Siksi ihmiselle kehittyi ruokalajikohtainen kylläisyys. Kun jostain ruoasta tuli kylläiseksi, toisen makuinen vielä maistui. Se takasi, että sai riittävästi kaikkia elintärkeitä ravintomme osia: vitamiineja, hivenaineita, hiilihydraatteja, proteiineja, rasvoja ja kuituja.

Ruokalajikohtaista kylläisyyttä säätelevät geenit, ja mekanismi vaikuttaa myös meissä tämän ajan ihmisissä. Jokainen on kokenut sen aterioidessaan. Kun pääruoan jälkeen tuntuu, että nyt jo riittää, erimakuinen jälkiruoka vielä maittaa.

Kivikaudella ruokalajikohtainen kylläisyys oli hyödyllinen ominaisuus, mutta nykyisessä yltäkylläisessä ruokamaailmassa se helposti johtaa liikasyöntiin.

Eräässä kokeessa testihenkilöt söivät runsaan viikon ajan aterioilla melko yksitoikkoista ruokaa. Koe toistettiin siten, että jokaisella aterialla oli yksi ruokalaji lisää. Tämä lisäsi ruokahalua siinä määrin, että testihenkilöt söivät joka päivä – huomaamattaan – yli 400 kilokaloria enemmän.

Vastaajana Pertti Mustajoki, professori, sisätautien erikoislääkäri.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2017

Jäinen kinkkku ei menetä yhtään enempää nestettä kuin sula. Kuva_ Shutterstock

Jäinen kinkku kypsyy aivan yhtä meheväksi kuin sula.

Joulukinkun voi panna jäisenä uuniin – oikeastaan kannattaa, vaikka se voi kuulostaa äkkiseltään järjen vastaiselta.

Jotta kinkku maistuisi mehevältä, valtaosa sen nesteestä pitäisi saada pysymään lihassa.

Jäinen kinkku muhii kuumassa pidempään, mutta huoneenlämpöön temperoitu viettää suuremman osan paistoajasta korkeassa

lämpötilassa.

Tällainen kuumakäsittely voi poistaa lihasta liiaksi nestettä. Kypsyessä pinnan lämpö siirtyy kohti kinkun keskiosaa. Jos lämpötilaero pinnan ja keskiosan välillä kasvaa liian suureksi, vesi karkaa lihassyistä liian aikaisin ja epätasaisesti.

Paistoimme viime vuonna HKScanin koekeittiöissä kymmeniä jäisiä ja huoneenlämpöisiä joulukinkkuja. Kaikki kypsennettiin paistopussissa alle 100-asteisessa uunissa.

Jääkinkut paistuivat pidempään, mutta niistä ei valunut yhtään enempää nestettä kuin sulana uuniin pannuista.

Sokkotesteissä kumpikin versio keräsi yhtäläisiä kehuja niin mausta kuin mehevyydestä. Joidenkin suussa jääkinkku maistui jopa mehevämmältä ja paremmalta.

Vastaajana Sami Lamminaho, tuotekehityskokki, HKScan.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2017