Kuva: istock
Kuva: istock

Yksittäiset lumikiteet painavat tyypillisesti alle milligramman.

Kun kiteet liittyvät ilmakehässä yhteen ja muodostavat satojen tai tuhansien kiteiden joukkoja, syntyy lumihiutaleita. Niiden koko voi tietyissä sääoloissa kasvaa ”jalkarättiluokkaan”.

Jättiläismäisistä lumihiutaleista on muistiinpanoja erityisesti Pohjois-Amerikasta. Suurimmat raportoidut hiutaleet satoivat Montanassa 28. tammikuuta 1887, kun postinkantaja oli menossa Fort Keoghin lähellä Matt Colemanin farmille. Taivaalta alkoi tulla hiutaleita, joista suurimman halkaisijaksi postinkantaja mittasi 15 tuumaa eli 38 senttiä.

Paksuutta hiutaleella oli lähes kahdeksan tuumaa eli parikymmentä senttiä. Punnitusta postimiehen ei tiedetä tehneen, mutta hiutaleen painoksi on arvioitu noin 200 grammaa. Kiteitä tällaisessa jättiläisessä on täytynyt olla satojatuhansia.

Euroopasta on tiedossa vain halkaisijaltaan kymmensenttisiä hiutaleita. Niitä satoi Berliinin lähellä 10. tammikuuta 1915. Nämä hiutaleet olivat soikeita ”lautasia”, joten niiden paino jää varmasti alla kymmenesosaan Montanan hiutaleista.

Suomen ennätyshiutaleista ei ole havaintoa, mutta nykyisillä menetelmillä voitaisiin käynnistää mittauskampanja. Todennäköisesti olisi myös mahdollista kehittää malli, jolla voitaisiin laskea hiutaleen maksimikoko ilmakehän luotaustietojen perusteella.

Julkaistu Tiede-lehdessä 1/2007

Vastaaja:
Esko Kuusisto
hydrologi
Suomen ympäristökeskus

Perinteiset tekniikat tuskin toimivat.

Tiettävästi kukaan ei ole vielä harrastanut seksiä avaruuden painottomuudessa – tai ainakaan kukaan ei ole tunnustanut.

Useimmat perinteiset tekniikat taitavat olla aika hankalia toteuttaa Newtonin lakien tehdessä tehtävänsä: kun työntää, työnnetty työntää takaisin yhtä suurella mutta vastakkaissuuntaisella voimalla.

Sitkeän huhun mukaan Nasa olisi aikoinaan testannut avaruusseksiä tieteellisesti – julkisuuteen vuodettu tutkimusraporttikin löytyy ne tistä.

Alustavien tutkimusten ja tietokonemallinnusten jälkeen avaruudessa kokeiltavaksi oli valittu kymmenen asentoa. Ilman apuvälineitä oli erittäin hankala selvitä, koska ”loppuvaiheessa jompikumpi testaajista tuli helposti irrottaneeksi otteensa kumppanistaan”.

Raportti suositteleekin remmikiinnitystä tai muunneltua makuupussia painottoman seksin apuvälineeksi.

Kyseessä on kuitenkin pelkkä kaupunkilegenda, joka lienee saanut alkunsa siitä, että sukkulalennolla STS-47 oli mukana aviopari, astronautit Mark Lee ja Jan Davis.

Totta sen sijaan on, että muuan yhdysvaltalainen pyhäkoulunopettaja on patentoinut painottomassa tilassa käytettävän seksihaarniskan.

Vastaajana Esko Valtaoja,

avaruustähtitieteen emeritusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2018

Ei edes pölyhiukkasen vertaa.

Pieniä määriä ilmaisevat kuvailusanat ovat suosittuja muodoltaan kielteisissä, olemattomuutta tähdentävissä sanontatavoissa: ei hitustakaan, ei hiventäkään, ei hiukkaakaan, ei himpun vertaa.

Pöly on pienistä, keveistä hiukkasista koostuvaa ainetta ja pöläys siitäkin vain kevyt tuulahdus. Sanan ilmaisuvoimaa on murteissa ja arkipuheessa tehostettu lisäämällä pöläyksen eteen sopivasti sointuvia määritteitä: ei höykäsen pöläystä, ei pöyhösen pöläystä, ei pöykösen pölähtävää, ei pyhäsen pölähtävää.

Kaikkien perusmerkitys on sama: ei yhtään mitään.

Määritteen ei tarvitse välttämättä merkitä mitään täsmällistä, mutta höykä sopii yhteyteen erityisen hyvin, sillä kansankielessä se tunnetaan ilmassa leijuvan sumun tai kaasun merkityksessä. Höykänen selittyy sen johdokseksi.

Hölkäsen pöläys on yleisemmin tunnetun höykäsen pöläyksen muunnelma. Usein yhdessä esiintyvät sanat voivat vaikuttaa toistensa muotoon, mikä näkyy esimerkiksi lukusanaluetteloista. Höykäsen muuttumista hölkäseksi on äänteellisesti voinut vauhdittaa myös kaikille tuttu hölynpöly, jossa alkuosa on samaa juurta kuin verbeissä hölistä ja hölöttää.

Vastaajana Kaisa Häkkinen,

suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2018