Holstein tuottaa yleensä enemmän kuin ayshire. Kuva: Shutterstock
Holstein tuottaa yleensä enemmän kuin ayshire. Kuva: Shutterstock

Parhaisiin lypsäjiin 40 tölkillistä.

Maito muodostuu lehmän utareessa maitoa erittävissä soluissa. Lehmä lypsetään yleensä kaksi kertaa päivässä, ja kerrallaan lypsettävä maitomäärä voi olla yli 40 litraa, mutta tyypillisesti se on suomalaisella lehmällä noin 15 litraa. Tämä on siis se määrä, mikä mahtuu lehmään.

Maidontuotanto alkaa, kun lehmä poikii eli synnyttää vasikan. Ensin päivittäinen maitomäärä lisääntyy noin kuukauden ajan, sitten se alkaa pikkuhiljaa laskea. Vuodessa lehmä lypsää keskimäärin noin 8 200 litraa. Yksilöiden väliset erot ovat kuitenkin suuria: parhaat yltävät jopa kaksinkertaiseen tuotokseen.

Lehmä poikii yleensä joka vuosi, ja aina ennen poikimista se pannaan umpeen, eli lypsäminen lopetetaan pari kuukautta ennen poikimista. Koko elinikänsä aikana lehmä ennättää tuottaa maitoa keskimäärin 26 000 litraa.

Ennätysyksilöt pystyvät paljon parempaan. Navetassa järjestetään juhlat, kun lehmä on lypsänyt 100 000 litraa. Tällaisia ”satatonnareita” on Suomessa yli 4 000.

Lehmien maidontuotto on noussut huimasti jalostusvalinnan sekä parantuneen ruokinnan ja hoidon myötä. Samaan aikaan lehmien ja lypsykarjatilojen määrä on vähentynyt. Lehmiä on Suomessa nyt 385 000, eli yksi lehmä tuottaa maitoa 14 ihmiselle.

Vastaajana Marketta Rinne, professori, Luonnonvarakeskus, Jokioinen.

Julkaistu Tiede-lehdessä 7/2016

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2510
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti