Holstein tuottaa yleensä enemmän kuin ayshire. Kuva: Shutterstock
Holstein tuottaa yleensä enemmän kuin ayshire. Kuva: Shutterstock

Parhaisiin lypsäjiin 40 tölkillistä.

Maito muodostuu lehmän utareessa maitoa erittävissä soluissa. Lehmä lypsetään yleensä kaksi kertaa päivässä, ja kerrallaan lypsettävä maitomäärä voi olla yli 40 litraa, mutta tyypillisesti se on suomalaisella lehmällä noin 15 litraa. Tämä on siis se määrä, mikä mahtuu lehmään.

Maidontuotanto alkaa, kun lehmä poikii eli synnyttää vasikan. Ensin päivittäinen maitomäärä lisääntyy noin kuukauden ajan, sitten se alkaa pikkuhiljaa laskea. Vuodessa lehmä lypsää keskimäärin noin 8 200 litraa. Yksilöiden väliset erot ovat kuitenkin suuria: parhaat yltävät jopa kaksinkertaiseen tuotokseen.

Lehmä poikii yleensä joka vuosi, ja aina ennen poikimista se pannaan umpeen, eli lypsäminen lopetetaan pari kuukautta ennen poikimista. Koko elinikänsä aikana lehmä ennättää tuottaa maitoa keskimäärin 26 000 litraa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ennätysyksilöt pystyvät paljon parempaan. Navetassa järjestetään juhlat, kun lehmä on lypsänyt 100 000 litraa. Tällaisia ”satatonnareita” on Suomessa yli 4 000.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lehmien maidontuotto on noussut huimasti jalostusvalinnan sekä parantuneen ruokinnan ja hoidon myötä. Samaan aikaan lehmien ja lypsykarjatilojen määrä on vähentynyt. Lehmiä on Suomessa nyt 385 000, eli yksi lehmä tuottaa maitoa 14 ihmiselle.

Vastaajana Marketta Rinne, professori, Luonnonvarakeskus, Jokioinen.

Julkaistu Tiede-lehdessä 7/2016

Deimos
Seuraa 
Viestejä11482

Kannattako sonnia lypsää?

BW kirjoitti: "The mad man from Tikkurila, who eats (drinks) more than he earns!
Einstein:Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former.
Einstein:The most beautiful experience we can have is the mysterious.It is the fundamental emotion that stands at the cradle of true art and true science.
Reifengas: Saattaa säilyäkin pimeä markkina jonkin aikaa, mutta ...tuoni vie.Valtion on otettava omansa, huolehdittava omistaan, ja valtio olemme me.

Sisältö jatkuu mainoksen alla