Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2013

Auringon energiantuotanto kuluttaa massaa noin neljä miljoonaa tonnia sekunnissa.

Aurinko on kuitenkin suuri kappale. Noin 4,5 miljardia vuotta kestäneen olemassaolonsa aikana Auringon massa on pienentynyt säteilemällä ainoastaan noin 0,025 prosenttia eli yhden neljästuhannesosan alkuperäisestä. Laskussa on huomioitu se, että Auringon säteilyteho oli aluksi 70 prosenttia nykyisestä.

Energiantuotannossa kuluvan massan lisäksi aurinkotuuli vie mukanaan materiaa keskimäärin noin miljoona tonnia sekunnissa. Se vaihtelee Auringon aktiivisuuden myötä, emmekä tiedä, kuinka voimakas aurinkotuuli oli tähden nuoruudessa.

Vastaaja:


Hannu Koskinen


avaruusfysiikan professori


Helsingin yliopisto

JPI
Seuraa 
Viestejä26006
Liittynyt5.12.2012

Paljonko massaa Aurinko menettää säteillessään?

Mulla on tuossa ikkunan edessä reilun kilometrin pituinen järvi. Sen pinta-ala on 65 hehtaaria ja keskisyvyys 10m, siis aika syvä pikkujärveksi. Järvi sisältää siis noin 6.5 miljoonaa tonnia vettä. Jos se olisi Auringon ydinpoltoainetta, niin se riittäisi noin 0,01 sekunniksi. !!! Aurinko käyttää siis noin +600 miljoonaa tonnia vetyä sekunnissa ja sen massa pienenee siitä noin 4 miljoonaa tonnia sekunnissa.
Lue kommentti

3³+4³+5³=6³

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2510
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti