Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2008


Poronkusemaksi määritellään matka, jonka poro kykenee kulkemaan virtsaamatta.

Eläin ei pysty pissimään vauhdissa. Mittausten ja poromiesten perimätiedon mukaan kusemaväli on enimmillään 7,5 kilometriä, silloin kun ajoporon perään kuormataan mies ja ahkio.

Pidätyskyvyn määrää pitkälti poron muista märehtijöistä poikkeava munuainen. Se kerää tehokkaasti talteen ravintoaineita, minkä ansiosta virtsa on jäkäläravinnolla puhdasta kuin akkuvesi ja virtsaamistarve vähäinen.

Hienossa järjestelmässä on yksi heikkous. Jos virtsaan pääsee kaikesta huolimatta kertymään liikaa proteiineja, eläimen vesitalous takkuaa. Poroa uhkaa niin sanottu kusiumpi eli umpitauti ja myrkytystila, ellei sille suoda pissataukoa.

Ennen vanhaan kusiumpea helpotettiin vatsan alta hieromalla. Karskeimmat poromiehet imivät poron rakon tyhjäksi tupakkaholkilla tai jopa ilman.

Vastaaja:


Mauri Nieminen


tutkimuspäällikkö


Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

syytinki
Seuraa 
Viestejä9307
Liittynyt18.8.2008

Paljonko on poronkusema?

Yoken Suru 29.05.2015 klo 09:50 Karskeimmat poromiehet imivät poron rakon tyhjäksi tupakkaholkilla tai jopa ilman. Poromies on äijä! Äijäpä äijä, mutta suhtaudun tuohon tupakkaholkkiin hiukan epäillen. Se on nimittäin aika lyhyt (tupakan mittainen). Mahtoiko ulottua niin syvälle, että sai kusen imettyä.
Lue kommentti
syytinki
Seuraa 
Viestejä9307
Liittynyt18.8.2008

Paljonko on poronkusema?

Yoken Suru 29.05.2015 klo 15:00 syytinki 29.05.2015 klo 14:02 Yoken Suru 29.05.2015 klo 09:50 Karskeimmat poromiehet imivät poron rakon tyhjäksi tupakkaholkilla tai jopa ilman. Poromies on äijä! Äijäpä äijä, mutta suhtaudun tuohon tupakkaholkkiin hiukan epäillen. Se on nimittäin aika lyhyt (tupakan mittainen). Mahtoiko ulottua niin syvälle, että sai kusen imettyä. Kuulehan nyt! Se on julkaistu Tiede-lehdessä. Okei, okei, uskotaan, uskotaan. Sen täytyy sitten olla samanlainen pitkä holkki kuin...
Lue kommentti