Keskivertoasukas käyttää 173 litraa vettä päivässä.

Jos lukuun ynnätään teollisuus, kulutus on 222 litraa.
Päijänteestä johdetaan raakavettä 2,5–3 kuutiota sekunnissa. Se on vain pisara – noin 1,5 prosenttia – siitä virtaamasta, joka valuu Kymijoen kautta Itämereen (220–250 kuutiota sekunnissa). Helsingin vedellä on lupa ottaa Päijänteestä jopa 13 kuutiota sekunnissa.

Pääkaupunkiseutulaisilla on riittävästi raakavettä, joten ylenpalttiseen säästäväisyyteen ei ole aihetta. Vähäinen kulutus voi jopa heikentää laatua, koska silloin vesi seisoo pitkään putkistossa.

Noin miljoonalle pääkaupunkiseutulaiselle vettä tuovaa Päijänne-tunnelia on korjattu syksyn mittaan. Tänä aikana raakavesi on pumpattu Vantaanjoesta.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2001

Vastaaja:


Anatoli Korelin


asiakaspalvelupäällikkö


Helsingin vesi

Riihitonttu2
Seuraa 
Viestejä415
Liittynyt3.12.2013

Paljonko pääkaupunkiseutulaiset tyhjentävät Päijännettä päivässä?

Ihmettelen tuota Kymijoen virtaama, tulikohan pikkuinen virhe tuossa Kymijoen virtaamassa kuutiota/sekunnissa, tuskinpa Kymijoki on suurempi kuin Amazon. Olikohan tarkoitus sanoa 220-250 kuutiota sekunnissa, se on oikeampaa suuruusluokkaa, kuin 220250. Wikipediassa Amazonista. "Amazonissa virtaa tulvakauden aikana yli 200 000 kuutiometriä vettä sekunnissa [5] , mikä on enemmän kuin kahdeksan seuraavaksi suurimman joen yhteenlaskettu virtaama [ " Kymijoki: " Virtaama Keskivirtaama 282 m3/s [1]...
Lue kommentti

Aikoinaan ruokahalukohtainen kylläisyys edisti terveyttä.

Ilmiölle on kehitysopillinen eli evoluutioon perustuva selitys. Kyllästyminen samaan ruokaan kehittyi satojentuhansien vuosien aikana esi-isillemme, jotta he pysyisivät terveinä.

Jos jokin runsaasti saatavilla oleva ruoka olisi maistunut jatkuvasti, yksipuolinen ravinto olisi pitkällä aikavälillä johtanut ongelmiin. Siksi ihmiselle kehittyi ruokalajikohtainen kylläisyys. Kun jostain ruoasta tuli kylläiseksi, toisen makuinen vielä maistui. Se takasi, että sai riittävästi kaikkia elintärkeitä ravintomme osia: vitamiineja, hivenaineita, hiilihydraatteja, proteiineja, rasvoja ja kuituja.

Ruokalajikohtaista kylläisyyttä säätelevät geenit, ja mekanismi vaikuttaa myös meissä tämän ajan ihmisissä. Jokainen on kokenut sen aterioidessaan. Kun pääruoan jälkeen tuntuu, että nyt jo riittää, erimakuinen jälkiruoka vielä maittaa.

Kivikaudella ruokalajikohtainen kylläisyys oli hyödyllinen ominaisuus, mutta nykyisessä yltäkylläisessä ruokamaailmassa se helposti johtaa liikasyöntiin.

Eräässä kokeessa testihenkilöt söivät runsaan viikon ajan aterioilla melko yksitoikkoista ruokaa. Koe toistettiin siten, että jokaisella aterialla oli yksi ruokalaji lisää. Tämä lisäsi ruokahalua siinä määrin, että testihenkilöt söivät joka päivä – huomaamattaan – yli 400 kilokaloria enemmän.

Vastaajana Pertti Mustajoki, professori, sisätautien erikoislääkäri.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2017

Jäinen kinkkku ei menetä yhtään enempää nestettä kuin sula. Kuva_ Shutterstock

Jäinen kinkku kypsyy aivan yhtä meheväksi kuin sula.

Joulukinkun voi panna jäisenä uuniin – oikeastaan kannattaa, vaikka se voi kuulostaa äkkiseltään järjen vastaiselta.

Jotta kinkku maistuisi mehevältä, valtaosa sen nesteestä pitäisi saada pysymään lihassa.

Jäinen kinkku muhii kuumassa pidempään, mutta huoneenlämpöön temperoitu viettää suuremman osan paistoajasta korkeassa

lämpötilassa.

Tällainen kuumakäsittely voi poistaa lihasta liiaksi nestettä. Kypsyessä pinnan lämpö siirtyy kohti kinkun keskiosaa. Jos lämpötilaero pinnan ja keskiosan välillä kasvaa liian suureksi, vesi karkaa lihassyistä liian aikaisin ja epätasaisesti.

Paistoimme viime vuonna HKScanin koekeittiöissä kymmeniä jäisiä ja huoneenlämpöisiä joulukinkkuja. Kaikki kypsennettiin paistopussissa alle 100-asteisessa uunissa.

Jääkinkut paistuivat pidempään, mutta niistä ei valunut yhtään enempää nestettä kuin sulana uuniin pannuista.

Sokkotesteissä kumpikin versio keräsi yhtäläisiä kehuja niin mausta kuin mehevyydestä. Joidenkin suussa jääkinkku maistui jopa mehevämmältä ja paremmalta.

Vastaajana Sami Lamminaho, tuotekehityskokki, HKScan.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2017