Keskivertoasukas käyttää 173 litraa vettä päivässä.

Jos lukuun ynnätään teollisuus, kulutus on 222 litraa.
Päijänteestä johdetaan raakavettä 2,5–3 kuutiota sekunnissa. Se on vain pisara – noin 1,5 prosenttia – siitä virtaamasta, joka valuu Kymijoen kautta Itämereen (220–250 kuutiota sekunnissa). Helsingin vedellä on lupa ottaa Päijänteestä jopa 13 kuutiota sekunnissa.

Pääkaupunkiseutulaisilla on riittävästi raakavettä, joten ylenpalttiseen säästäväisyyteen ei ole aihetta. Vähäinen kulutus voi jopa heikentää laatua, koska silloin vesi seisoo pitkään putkistossa.

Noin miljoonalle pääkaupunkiseutulaiselle vettä tuovaa Päijänne-tunnelia on korjattu syksyn mittaan. Tänä aikana raakavesi on pumpattu Vantaanjoesta.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2001

Vastaaja:


Anatoli Korelin


asiakaspalvelupäällikkö


Helsingin vesi

Riihitonttu2
Seuraa 
Viestejä415
Liittynyt3.12.2013

Paljonko pääkaupunkiseutulaiset tyhjentävät Päijännettä päivässä?

Ihmettelen tuota Kymijoen virtaama, tulikohan pikkuinen virhe tuossa Kymijoen virtaamassa kuutiota/sekunnissa, tuskinpa Kymijoki on suurempi kuin Amazon. Olikohan tarkoitus sanoa 220-250 kuutiota sekunnissa, se on oikeampaa suuruusluokkaa, kuin 220250. Wikipediassa Amazonista. "Amazonissa virtaa tulvakauden aikana yli 200 000 kuutiometriä vettä sekunnissa [5] , mikä on enemmän kuin kahdeksan seuraavaksi suurimman joen yhteenlaskettu virtaama [ " Kymijoki: " Virtaama Keskivirtaama 282 m3/s [1]...
Lue kommentti

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2494
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti