Tiedot hullun lehmän taudin (BSE) leviämistavasta ja itämisajasta ovat yhä puutteellisia.

Sen ilmeisesti ihmiseen siirtyvän muodon, Creutzfeldtin–Jacobin taudin muunnoksen, tartuntatavasta ja -annoksesta tiedetään vielä vähemmän.

Tutkimusten mukaan yksi gramma sairaan naudan aivokudosta riittää tartuttamaan lajitoverin – annos ei siis koske ihmistä. Riskikudoksia ovat aivot, selkäydin, silmät ja imukudokset, kuten kateenkorva. Maito ja lihakset ovat hyvin vähän tai ei lainkaan infektoivia.

Ihmisen lopullista sairastumisriskiä on mahdotonta arvioida, koska ei tiedetä tarttuttavaa annosta eikä taudille altistuneiden todellista lukumäärää tai itämisaikaa.

Riskilaskelmien antama pienin arvio maailman mahdollisista sairastapauksista on 63 ja suurin arvio 136 000.
Tähän mennessä Creutzfeldtin–Jacobin taudin muunnokseen sairastuneiden määrä (helmikuun alussa 92 ihmistä) on hyvin pieni altistuneisiin verrattuna.

Perinnäinen Creutzfeldtin–Jacobin tauti ja uusi muunnos ovat kaksi eri sairautta. Edelliseen sairastuu Suomessa vuosittain noin viisi ihmistä. Muunnokseen ei ole sairastunut yhtään suomalaista.

Julkaistu Tiede-lehdessä 2/2001

Vastaaja:


Matti Haltia


neuropatologian professori


Helsingin yliopisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vanha jäärä
Seuraa 
Viestejä1572

Lueskelin silloin tilanteen ollessa ajankohtainen joitakin tarinoita BSE:stä. Suurin syy tuohon epidemiaan oli todellakin teurasjätteiden ja etenkin eläinten aivojen ja selkäytimen käyttö rehuna. Jonkin verran spontaaneja, muista syistä aiheutuneita tartuntoja on todettu vuosittain jopa villieläimissä.

Uuden-Guinean ihmissyöjissä oli taannoin havaittu kurutautia, joka on jokin variaatio prionitaudista ja jonka ilmeinen lähde oli heimon tapoihin kuulunut  vainajan aivojen syönti.

Joten ei kannata syödä etenkään oman lajinsa aivoja, vaikka tätä Hannibal Lecter -tyypin elokuvissa on jopa hehkutettu.

Vanha jäärä

kfa
Seuraa 
Viestejä2517
vorrester

Linkissä kanadan todettuja tautitapauksia vuosittain. Eli söivätten tautista lihaa viimeisen epidemian aikana.

Todetut/kuolleet

Kanadan tilastojen mukaan tautisen lihan syönnistä aiheutuneita "hullun lehmän taudin" eli vCJD aiheuttamia kuolemantapauksia vuosina 1994 - 2015 on yhteensä 2kpl. Kaikenkaikkiaan erilaisiin aivoihin iskeviin prionitauteihin kuolleita eli enimmäkseen sporadisia sCJD tapauksia on samassa ajassa yhteensä 730 kpl.

Prionitautiin kuollaan mutta syy on pääsääntöisesti muu kuin naudanlihasta saatu tartunta. WHO:n sivulla on lisää aiheesta:

http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs180/en/

Näyttää vCJD tarttuvan verensiirrosta ainakin muutamien vuosien ajan ennen taudinkantajasta havaittuja neurologisia oireita. Tämä vuodelta 2006:

http://www.who.int/bloodproducts/cs/TSEPUBLISHEDREPORT.pdf

Kim Fallström kfa+news@iki.fi

Sisältö jatkuu mainoksen alla