Tiedot hullun lehmän taudin (BSE) leviämistavasta ja itämisajasta ovat yhä puutteellisia.

Sen ilmeisesti ihmiseen siirtyvän muodon, Creutzfeldtin–Jacobin taudin muunnoksen, tartuntatavasta ja -annoksesta tiedetään vielä vähemmän.

Tutkimusten mukaan yksi gramma sairaan naudan aivokudosta riittää tartuttamaan lajitoverin – annos ei siis koske ihmistä. Riskikudoksia ovat aivot, selkäydin, silmät ja imukudokset, kuten kateenkorva. Maito ja lihakset ovat hyvin vähän tai ei lainkaan infektoivia.

Ihmisen lopullista sairastumisriskiä on mahdotonta arvioida, koska ei tiedetä tarttuttavaa annosta eikä taudille altistuneiden todellista lukumäärää tai itämisaikaa.

Riskilaskelmien antama pienin arvio maailman mahdollisista sairastapauksista on 63 ja suurin arvio 136 000.
Tähän mennessä Creutzfeldtin–Jacobin taudin muunnokseen sairastuneiden määrä (helmikuun alussa 92 ihmistä) on hyvin pieni altistuneisiin verrattuna.

Perinnäinen Creutzfeldtin–Jacobin tauti ja uusi muunnos ovat kaksi eri sairautta. Edelliseen sairastuu Suomessa vuosittain noin viisi ihmistä. Muunnokseen ei ole sairastunut yhtään suomalaista.

Julkaistu Tiede-lehdessä 2/2001

Vastaaja:


Matti Haltia


neuropatologian professori


Helsingin yliopisto

Vanha jäärä
Seuraa 
Viestejä1567
Liittynyt12.4.2005

Paljonko tarvitsee syödä lihaa, että hullun lehmän tauti tarttuu?

Lueskelin silloin tilanteen ollessa ajankohtainen joitakin tarinoita BSE:stä. Suurin syy tuohon epidemiaan oli todellakin teurasjätteiden ja etenkin eläinten aivojen ja selkäytimen käyttö rehuna. Jonkin verran spontaaneja, muista syistä aiheutuneita tartuntoja on todettu vuosittain jopa villieläimissä. Uuden-Guinean ihmissyöjissä oli taannoin havaittu kurutautia, joka on jokin variaatio prionitaudista ja jonka ilmeinen lähde oli heimon tapoihin kuulunut vainajan aivojen syönti. Joten ei kannata...
Lue kommentti

Vanha jäärä

kfa
Seuraa 
Viestejä2517
Liittynyt13.3.2008

Paljonko tarvitsee syödä lihaa, että hullun lehmän tauti tarttuu?

vorrester 09.04.2015 klo 17:35 Linkissä kanadan todettuja tautitapauksia vuosittain. Eli söivätten tautista lihaa viimeisen epidemian aikana. Todetut/kuolleet Kanadan tilastojen mukaan tautisen lihan syönnistä aiheutuneita "hullun lehmän taudin" eli vCJD aiheuttamia kuolemantapauksia vuosina 1994 - 2015 on yhteensä 2kpl . Kaikenkaikkiaan erilaisiin aivoihin iskeviin prionitauteihin kuolleita eli enimmäkseen sporadisia sCJD tapauksia on samassa ajassa yhteensä 730 kpl. Prionitautiin kuollaan...
Lue kommentti

Kim Fallström kfa+news@iki.fi

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2500
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti