Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2013

Ydinvoimalaitoksilla syntyy huolto- ja puhdistustöiden yhteydessä radioaktiivista jätettä, jonka määrä vaihtelee vuosittain muun muassa huoltotöiden laajuuden mukaan.

Tyypillisesti radioaktiivista, loppusijoitukseen menevää jätettä syntyy esimerkiksi Olkiluodossa alle 200 kuutiometriä eli noin 150 tonnia vuodessa.

Ydinvoimalan jätteestä iso osa, useista kymmenistä noin sataan tonniin, sisältää niin vähän radioaktiivisuutta, että se voidaan Säteilyturvakeskuksen hyväksymien menettelyiden jälkeen käsitellä tavanomaisena jätteenä tai kierrättää muuhun käyttöön. Esimerkiksi Olkiluodon voimalaitokselta tuli viime vuonna 78 tonnia jätettä, joka vapautettiin ydinenergialain alaisesta valvonnasta. Siitä oli metalliromua 64 prosenttia ja jäteöljyä 6,4 prosenttia. Tällaiset jätelajit menevät tyypillisesti kierrätykseen ja uusiokäyttöön.

Vastaaja:


Henri Niittymäki


tarkastaja


Säteilyturvakeskus

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Puuhevonen
Seuraa 
Viestejä5374

olikohan tuossa vastaaja tahalleen väärinymmärtänyt kysymyksen. Tuossa kai ei nyt kysytty kuinka voimalan vessojen roskikseen kertyneet jätteet voidaan kierrättää. 

 

»According to the general theory of relativity space without aether is unthinkable.»

ROOSTER
Seuraa 
Viestejä5024

"Esimerkiksi Olkiluodon voimalaitokselta tuli viime vuonna 78 tonnia jätettä, joka vapautettiin ydinenergialain alaisesta valvonnasta. Siitä oli metalliromua 64 prosenttia ja jäteöljyä 6,4 prosenttia. Tällaiset jätelajit menevät tyypillisesti kierrätykseen ja uusiokäyttöön."

 

Ostaisitko sinä paistinpannun jonka tietäisit tehdyn Olkiluodon voimalaitoksen jätemetallista?

 

Yleinen mielipide on aina väärässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla