Nesteytä harkiten. Kuva: Getty Images
Nesteytä harkiten. Kuva: Getty Images

Vaikutukset ovat niin arvaamattomat, ettei kannata kokeilla.

Monisärmäinen kysymys, jota olisi vaikea tutkia. Yksikään eettinen toimikunta tuskin puoltaisi tutkimusasetelmaa, jossa suorituskykyä mitattaisiin liikuntasuorituksen aikana alkoholin vaikutuksen alaisena ja ilman. Tiedeartikkeleita aiheesta ei tietääkseni olekaan julkaistu.

Tarinat menneiltä vuosikymmeniltä ennen dopingsääntöjä kertovat, että jotkut kilpailijat saattoivat joskus ottaa miestä väkevämpää ennen suoritustaan.

Paransivatko nämä huhutut ryypyt tulosta vai heikensivätkö sitä, on sitten eri asia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Alkoholi vaikuttaa ihmisiin varsin yksilöllisesti, joten vaikutus suorituskykyyn vaihtelee jo tästä syystä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Alkoholi stimuloi sympaattista hermostoa, mistä periaatteessa voisi saada lisähyötyä kilpailutilanteessa. Toisaalta alkoholi myös rauhoittaa ja rentouttaa ja voi siksi toimia juuri päinvastoin kuin halutaan eli väsyttää kilpailijaa.

Lisäksi alkoholi heikentää motoriikkaa eli liikkeiden hallintaa. Tämä taas voi johtaa esimerkiksi siihen, että vaativien liikesarjojen toteuttaminen vaikeutuu.

Vaikutukset ovat siis niin arvaamattomat, että suorituskyvyn paranemisen tavoittelemiseksi alkoholia ei kannata nauttia.

Vastaajana Tommi Vasankari,

dosentti, UKK-instituutin johtaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2019.

wisti
Seuraa 
Viestejä18773

Pietikäisen mäkihyppääjäveljesten sanottiin ottaneen rohkaisuryyppyjä. Kun Matilta viinan hyppyä parantavasta vaikutuksesta kysyttiin, kertoi Matti, ettei hän osa sanoa, kun ei ole vertailtavaa tietoa.

MooM
Seuraa 
Viestejä12371

Deimos kirjoitti:
MooM kirjoitti:
Deimos kirjoitti:
Brainwashed kirjoitti:
Gemini kirjoitti:
Esimerkiksi estyneillä helpottaa sosiaalista suoriututumista. Pari sormenmittaa voisi ehkä auttaa kilpa-ammunnassa, kuten beetasalpaaja. Käsijarruremonttikin tuntunee  siedettävämmältä pikkusievässä.

Moi, käytsä usein täällä?

Sul on kauniit silmät, kuin ovaalit. Toimiskohan toi?

Ai missä tarkoituksessa? Tuskin tuolla kukaan selälleen heittäytyy, tai sitten mikä vaan lausahdus olisi tehonnut.

Mutta ihan nätti kohteliaisuus, vaikka aika kulunut. Tuon ovaalin jättäisin pois, pelkkä kauniit silmät on parempi. Ovaali on kummallinen. Itse varmaan tarttuisin siihen ja kysyisin ihmeissäni, että mitä kaunista ovaaleissa on, melko tylsä gemetrinen olento  :D

Jaa, kun olen koko ikäni miettinyt iskurepliikkiä ja en ole yhtään löytänyt. Kaikki on jo käytetty :-) Joten en iske ketään. Niin parempi, niin en tee itsestäni ihan pelle reinikaista. On miehiä jotka haluavat tulla "isketyiksi"

Kerran oli osastolla tilanne tupakkahuoneessa. Kaunis tyttö ehdotti vihjailevasti seksiä. No, kun olen hiem hidas, ymmärsin sen vasta 10 vuoden kulttua =D

newsflash: ne, jotka kaataa naisia jollain repliikeillä, saavat naisia joka tapauksessa. Taviksille repliikki on vähän nollasummapeliä, sillä voi ehkä saada jutustelun käyntiin, mutta se voi myös olla niin nolo klishee, että daami toteaa tyypin ääliöksi ja katoaa samoin tein. Huumorina se voi mennä, mutta silloin se pitää esittää siinä mielessä.

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...

Sisältö jatkuu mainoksen alla