Nesteytä harkiten. Kuva: Getty Images
Nesteytä harkiten. Kuva: Getty Images

Vaikutukset ovat niin arvaamattomat, ettei kannata kokeilla.

Monisärmäinen kysymys, jota olisi vaikea tutkia. Yksikään eettinen toimikunta tuskin puoltaisi tutkimusasetelmaa, jossa suorituskykyä mitattaisiin liikuntasuorituksen aikana alkoholin vaikutuksen alaisena ja ilman. Tiedeartikkeleita aiheesta ei tietääkseni olekaan julkaistu.

Tarinat menneiltä vuosikymmeniltä ennen dopingsääntöjä kertovat, että jotkut kilpailijat saattoivat joskus ottaa miestä väkevämpää ennen suoritustaan.

Paransivatko nämä huhutut ryypyt tulosta vai heikensivätkö sitä, on sitten eri asia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Alkoholi vaikuttaa ihmisiin varsin yksilöllisesti, joten vaikutus suorituskykyyn vaihtelee jo tästä syystä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Alkoholi stimuloi sympaattista hermostoa, mistä periaatteessa voisi saada lisähyötyä kilpailutilanteessa. Toisaalta alkoholi myös rauhoittaa ja rentouttaa ja voi siksi toimia juuri päinvastoin kuin halutaan eli väsyttää kilpailijaa.

Lisäksi alkoholi heikentää motoriikkaa eli liikkeiden hallintaa. Tämä taas voi johtaa esimerkiksi siihen, että vaativien liikesarjojen toteuttaminen vaikeutuu.

Vaikutukset ovat siis niin arvaamattomat, että suorituskyvyn paranemisen tavoittelemiseksi alkoholia ei kannata nauttia.

Vastaajana Tommi Vasankari,

dosentti, UKK-instituutin johtaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2019.

wisti
Seuraa 
Viestejä14579

Pietikäisen mäkihyppääjäveljesten sanottiin ottaneen rohkaisuryyppyjä. Kun Matilta viinan hyppyä parantavasta vaikutuksesta kysyttiin, kertoi Matti, ettei hän osa sanoa, kun ei ole vertailtavaa tietoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla