Sama sointi. Kuva: Getty Images
Sama sointi. Kuva: Getty Images

Esimerkiksi äiti ja tytär saattavat kuulostaa toisiltaan, mutta kahta täysin samanlaista puheääntä ei löydy.

Ihmisääni on monen tekijän summa. Siihen vaikuttavat lukuisat biologiset seikat, kuten geenit, ikä, sukupuoli, koko ja terveydentila.

Puhe, kieli ja äänenkäyttötavat opitaan, joten sosiaalinen tausta ja perheen sisäiset puhetavat heijastuvat ääneen. Myös persoonallisuus, mieliala ja tunteet värittävät ääntä.

Anatominen rakenne, kuten kielen paikka suuontelossa, säätelee äänen muodostusta ja sitä, miltä ääni kuulostaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Puheääni syntyy, kun äänihuulten värähtely katkoo keuhkoista tulevaa ilmavirtaa. Ääni vahvistuu ja sävyttyy kurkunpään, nielun, suun ja nenäonteloiden muodostamassa resonanssiontelossa, joka sijaitsee äänihuulten yläpuolella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Resonanssiontelon rakenne on äänen muodostumiselle keskeinen ja osin perinnöllinen. Siksi esimerkiksi äiti ja tytär saattavat kuulostaa toisiltaan. Tästä huolimatta puheääneen jää yksilöllisiä eroja. Kahta täysin samanlaista puheääntä ei löydy.

Ihmisäänen tuottamista voisi verrata instrumentin soittamiseen. Edes kaksi rakenteeltaan identtistä huilua ei soi samalla tavalla.

Lopputulokseen vaikuttavat niin soittajan taidot kuin se, mitä hän haluaa soitollaan kertoa itsestään ja tunteistaan.

Vastaajina Ahmed Geneid, foniatrian dosentti, ylilääkäri, HUS

ja Jaana Sellman, puheterapeutti, Motivoice Oy.

Julkaistu Tiede-lehdessä 2/2019.

MooM
Seuraa 
Viestejä17391

Meillä ei ainakaan isän matala ääni ole periytynyt pojalle, vaikkei silläkään mikään kimittävä ääni ole ja varmaan se vielä tuosta muuttuu. Toisesta ei voi vielä tietää. On kyllä ruumiinrakenteeltaan enemmän isänsä oloinen, esikoinen taas on enemmän minun näköinen. Mies ja sen veli kuulostavat aika samanlaisilta. Omat veljeni taas eivät.

"MooM": Luultavasti entinen "Mummo", vahvimpien arvelujen mukaan entinen päätoimittaja, jota kolleega hesarista kuvasi "Kovan luokan feministi ja käheä äänikin". https://www.tiede.fi/keskustelu/4000675/ketju/hyvastit_ja_arvioita_nimim...
Logiikka on vaikeaa empiristeille ja naisille. https://www.tiede.fi/comment/3147702#comment-3147702

Sisältö jatkuu mainoksen alla