Mikä haisee kainaloissa, ei välttämättä haise jaloissa. Kuva: Shutterstock
Mikä haisee kainaloissa, ei välttämättä haise jaloissa. Kuva: Shutterstock

Voi hyvinkin periytyä.

Hienhaju johtuu suurimmalta osin bakteereista. Syntyvä lapsi saa alussa niin ihon kuin suoliston bakteerit pääasiassa äidiltään. Ajan kuluessa bakteerit kuitenkin jaetaan perheenjäsenten kesken.

Geeniperimä määrittää ne elimistön olot, joissa bakteerit viihtyvät. Vaikka emme olekaan isämme ja äitimme kopioita, heidän bakteereillaan on parempi mahdollisuus menestyä kuin muualta tulevilla bakteereilla. Ihon bakteerien tehtävä onkin torjua ulkopuolelta tulevia bakteereita.

Ihon bakteeriston koostumus vaihtelee ihoalueen rauhasten laadun ja määrän mukaan. Siksi myös hajua aiheuttavat bakteerit voivat eri puolilla kehoa olla erilaiset. Isän ja pojan kainalohiki voi haista samalta, mutta jalkahiki erilaiselta.

Vastaajana Pentti Huovinen,

bakteeriopin professori, lääketieteellinen tiedekunta, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 6/2016

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2501
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti