Lintujen sukulaisuuden astetta voidaan määrittää molekyylibiologisin tutkimuksin.

Suomalaisista linnuista näitä on julkaistu vielä vähän. Teerikukoista kerätty tuore aineisto osoittaa, että samaa soidinpaikkaa käyttävät kukot ovat läheisempää sukua toisilleen kuin jollakin toisella paikalla soidintavat.

Useimmilla linnuilla koiraat ovat synnyinpaikkauskollisempia kuin naaraat. Tämä voi johtaa siihen, että saman pesimäalueen koiraat ovat enemmän sukua keskenään kuin jonkin muun alueen koiraiden kanssa.

Sorsalinnuilla naaraat palaavat pesimään lähemmäksi synnyinpaikkaansa kuin koiraat. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen Hannu Pöysän ja Vesa Ruusilan tutkimusten mukaan nuoret telkkänaaraat pesivät usein hyvinkin lähellä synnyinpönttöään ja jopa synnyinpöntössä, jos emo ei enää ole elossa. Tämä johtaa todennäköisesti tilanteeseen, jossa saman järven telkkänaaraat ovat enemmän sukua toisilleen kuin jollakin toisella järvellä pesiville naaraille.


Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2003

Vastaaja:


Erkki Korpimäki


eläintieteen professori


Turun yliopisto

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2503
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti