Ilmakehä ehkäisee palovammat. Kuva: Shutterstock
Ilmakehä ehkäisee palovammat. Kuva: Shutterstock

Tuskinpa vain.

Jos saat napatuksi meteoriitin ilmasta, se voi tuntua kuumalta. Yleensä ne kuitenkin ovat maanpinnalle tullessaan viileitä tai enintään vähän lämpimiä. Tämä johtuu siitä, että meteoriitit ovat avaruudessa hyvin kylmiä.

Meteoriittien pinta kyllä kuumenee kitkan takia, kun ne kulkevat suurella nopeudella ilmakehän läpi, mutta kuumimmat kerrokset sulavat matkan aikana pois. Pinta ehtii jäähtyä myös siinä vaiheessa, kun meteoriitin vauhti lopuksi hidastuu normaaliksi putoamiseksi.

Jokunen meteoriitti on löytynyt heti putoamisen jälkeen huurrepintaisena, useimmat ovat olleet ihan normaalilämpöisiä.

Maapallolta on saatu talteen noin 40 000 meteoriittia, suurin osa Etelämantereen jäätiköiltä. Suomesta tunnetaan 13 meteoriittia.

Suurin osa maapalolle saapuvista kappaleista on hyvin hauraita ja hajoaa jo ilmakehässä. Pinnalle asti päässeistä meteoriiteista suurin osa on kiveä, pieni osa rautaa.

Meteoriitit ovat tavallisesti peräisin pikkuplaneettojen keskinäisistä törmäyksistä, mutta on maapallolle tullut kiviä myös Kuusta ja Marsista.

Vastaajana Heikki Oja,

professori ja tietokirjailija.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Windspeed
Seuraa 
Viestejä8411
Liittynyt14.4.2016

Polttaako meteoriitti näppejä?

KalleM kirjoitti: Hei! Suurin syy minkä tahansa kappaleen kuumenemiseen tullessaan vauhdilla ilmakehään on paine, eikä kitka. Eli pienentämällä painetta jo ohuessa ilmakehän osassa jopa 150 km korkeudessa voitaisiin palamislämpötilaa/ylikuumenemis ongelma ratkaista ja tehdä avaruusaluksesta huokeita ja erittäin kevyitä.
Lue kommentti

If it looks good it will fly good ! -Marcel Dassault

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2500
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti