Ilmakehä ehkäisee palovammat. Kuva: Shutterstock
Ilmakehä ehkäisee palovammat. Kuva: Shutterstock

Tuskinpa vain.

Jos saat napatuksi meteoriitin ilmasta, se voi tuntua kuumalta. Yleensä ne kuitenkin ovat maanpinnalle tullessaan viileitä tai enintään vähän lämpimiä. Tämä johtuu siitä, että meteoriitit ovat avaruudessa hyvin kylmiä.

Meteoriittien pinta kyllä kuumenee kitkan takia, kun ne kulkevat suurella nopeudella ilmakehän läpi, mutta kuumimmat kerrokset sulavat matkan aikana pois. Pinta ehtii jäähtyä myös siinä vaiheessa, kun meteoriitin vauhti lopuksi hidastuu normaaliksi putoamiseksi.

Jokunen meteoriitti on löytynyt heti putoamisen jälkeen huurrepintaisena, useimmat ovat olleet ihan normaalilämpöisiä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Maapallolta on saatu talteen noin 40 000 meteoriittia, suurin osa Etelämantereen jäätiköiltä. Suomesta tunnetaan 13 meteoriittia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suurin osa maapalolle saapuvista kappaleista on hyvin hauraita ja hajoaa jo ilmakehässä. Pinnalle asti päässeistä meteoriiteista suurin osa on kiveä, pieni osa rautaa.

Meteoriitit ovat tavallisesti peräisin pikkuplaneettojen keskinäisistä törmäyksistä, mutta on maapallolle tullut kiviä myös Kuusta ja Marsista.

Vastaajana Heikki Oja,

professori ja tietokirjailija.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2016

Windspeed
Seuraa 
Viestejä8411

KalleM kirjoitti:
Hei!

Suurin syy minkä tahansa kappaleen kuumenemiseen tullessaan vauhdilla ilmakehään on paine, eikä kitka. 

Eli pienentämällä painetta jo ohuessa ilmakehän osassa jopa 150 km korkeudessa voitaisiin palamislämpötilaa/ylikuumenemis ongelma ratkaista ja tehdä avaruusaluksesta huokeita ja erittäin kevyitä.

If it looks good it will fly good ! -Marcel Dassault

Sisältö jatkuu mainoksen alla