Kyllä, komeat kruunut kalahtavat maahan joka vuosi.

Sarvien irtoamisprosessi käynnistyy myöhäisyksyllä, ja ne putoavat eri yksilöiltä hieman eri tahtiin. Suuret ja painavat sarvet irtoavat ensimmäisinä lokakuun lopulta alkaen, mutta pienet nykeröt saattavat pysyä kyydissä jopa maaliskuulle.

Uusien sarvien kasvu alkaa keväällä vihannan kasvillisuuden noustessa esiin. Varsinaisesti kasvun saavat aikaan hormonit, joiden toiminnan laukaisee valon lisääntyminen. Kesän aikana sarviin siirtyy huikea määrä ravinteita, ja upeimmillaan ne ovat hirven kiima-aikaan syyskuun tienoilla.

Sarvien koko vaihtelee suuresti. Nuorille, sairaille ja vanhoille eläimille voi kehittyä vain pienet nykeröt. Komeimmat sarvet kasvavat terveille ja hyväkuntoisille 6–10-vuotiaille hirville. Näitä komeita sarvipäitä näkee kuitenkin aika harvoin, sillä esimerkiksi vuoden 1999 saalistilastojen mukaan hirvikoiraidemme keski-ikä oli vain noin 3,4 vuotta.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2001

Vastaaja:


Tuire Nygren


tutkija


Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Chair
Seuraa 
Viestejä2802

"Komeimmat sarvet kasvavat terveille ja hyväkuntoisille 610-vuotiaille hirville."

Näin siis Tiede-lehti verkkosivuillaan. Monen muun bugin lisäksi voisitte korjata myös tuon bugin, joka muuttaa ilmaisun 6 - 10-vuotias muotoon 610-vuotias. 

"Die Theorie bestimmt was wir beobachten können."(Albert Einstein)

Sisältö jatkuu mainoksen alla