Ainakaan mikään nykyinen aivotoiminnan mittausmenetelmä ei paljasta mitään siitä, mitä nukkuja tajunnassaan kokee.

Unien ”nauhoittamiseen” liittyy hyvin vaikeita ja ehkä ylipääsemättömiä esteitä.

Unennäkö on puhtaasti subjektiivinen tajunnanilmiö. Tieteelle on edelleen arvoitus, mikä on tällaisten ilmiöiden olemus ja mikä on niiden suhde aivoista mitattaviin hermostollisiin ilmiöihin.

Jos tällaiset tajunnanilmiöt pystytään tulevaisuudessa osoittamaan aivojen mutkikkaan sähkötoiminnan tuotteiksi, aivotoiminnan mittauksin voidaan ehkä jossain määrin selvittää unikokemuksen subjektiivista sisältöä.

Tajunnanilmiöiden ja aivojen ilmiöiden välinen suhde on kuitenkin tieteelle niin kova pähkinä, että monet nykyfilosofit arvelevat sitä ratkeamattomaksi.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2006


 

Vastaaja:


Antti Revonsuo


kognitiivisen neurotieteen dosentti


Turun yliopisto

John Carter
Seuraa 
Viestejä9892
Liittynyt17.2.2006

Pystytäänkö tulevaisuudessa katselemaan unia tv:stä nauhoitteina?

JPI 24.07.2015 klo 22:45 "Tajunnanilmiöiden ja aivojen ilmiöiden välinen suhde on kuitenkin tieteelle niin kova pähkinä, että monet nykyfilosofit arvelevat sitä ratkeamattomaksi." Tuo on viisasta tekstiä: https://en.wikipedia.org/wiki/Hard_problem_of_consciousness Uskon, että unia pystytään varmasti projisoimaan ja kontrolloimaan tulevaisuudessa ainakin jossain muodossa, mutta itse unien tunnekokemusta ja niihin liittyviä reaktioita voi olla mahdotonta simuloida. http://news.berkeley.edu/2011/...
Lue kommentti

" Käsittämätöntä luonnossa on sen käsitettävyys. " Albert Einstein