Osittain kyllä.

Ne ajoittavat muninnan niin, että poikasilla on kuoriutumista seuraavina viikkoina parhaat mahdolliset kasvuolot.

Pesintäaikaa säätelevät ravinnon määrä ja lämpötila, joka ennustaa tulevia ravinto-oloja. Lintu valitsee aikansa näiden ja oman kuntonsa perusteella.

Valo ja linnun kunto vaikuttavat myös munantuoton hormonisäätelyyn. Naaras suostuu paritteluihin vasta ollessaan fysiologisesti valmis. Tämänkin jälkeen muninnan ajankohtaan voi vielä vaikuttaa, sillä siittiöt varastoituvat naaraaseen odottamaan sopivinta hedelmöitymisaikaa.

Munan kehityksen alettua linnuilla ei ole keinoa siirtää munintaa merkittävästi – naaraan ei kannata liikkua päiväkausia munat munanjohtimessaan. Siksi huonoissakin oloissa kehittymään lähteneet munat munitaan.

Haudontaa ei kuitenkaan tarvitse aloittaa, jollei naaraan kunto sitä salli. Hautomattomat munat säilyvät kehityskelpoisina pesässä useita päiviä.

Vastaaja:


Esa Lehikoinen


ekologian dosentti


Turun yliopisto

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2496
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti