Kuva Arja Kivipelto
Kuva Arja Kivipelto

Arizonalainen herpetologi Erika Nowak pani kyitä putkeen Saaristomerellä keväällä 2011.

 Käärme voi peruuttaa, vaikka ei teekään sitä usein. Kun se luikertelee häntä edellä, vatsasuomujen vastus on suurempi kuin silloin, kun eläin kulkee etuperin. Eniten kitkaa suomut yllättäen aiheuttavat sivusuunnassa liikkuvalle käärmeelle.
Peruutustaito on tarpeellinen esimerkiksi käärmeen kiskoessa saalista ahtaasta onkalosta ulos. Näin kyyn pakittavan käveltyäni sattumalta paikalle juuri silloin, kun kyy oli onnistunut nappaamaan syötävää. Häirityksi tullut käärme peruutti hitaasti saalis suussaan lähimpään suojapaikkaan.

Pakittaminen voi myös olla keino paeta ahdistavasta tilanteesta. Tämän olen kokenut tutkiessani kyitä.

Jotta eläimen mittaaminen tai näytteiden otto olisi turvallista sekä käsittelijälle että käärmeelle, eläin pannaan läpinäkyvään, molemmista päistään avoimeen muoviputkeen. Käärmeen pääpuoli on näin turvallisesti putkessa, ja käsittelijällä on ote sekä putkesta että eläimen takapäästä. Useimmiten käärmeet yrittävät luikerrella putkesta läpi, mutta toisinaan ne päättävät peruuttaa vapauteen. Jos tutkija ei ole tarkkana, hän saattaa äkisti huomata pitelevänsä toisessa kädessään tyhjää putkea ja toisessa panikoivaa matelijaa!

Muille käärmeille peruuttaminen on työlästä, mutta vesielämään sopeutunut levykäärme liikkuu yhtä sujuvasti eteen- ja taaksepäin.

Vastaajana Pälvi Salo, FT, Turun yliopisto

Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2015

Ilmeitä enemmän voi kertoa ääni. Kuva: iStock

Valehtelun paljastavaa tyyppireaktiota ei ole.

Epävarman ja kiinni jäämistä pelkäävän valehtelijan voi tunnistaa ilmeistä, mutta ilmeet voivat monesta syystä myös johtaa harhaan. Kasvojen ilmeikkyys vaihtelee paljon, ja ilmeiden tulkinta muuntelee kulttuurista toiseen ja katsojan mielialan mukaan.

Valehteluun liittyvät fysiologiset reaktiot vaihtelevat, eikä nimenomaan valehtelemiselle tyypillistä reaktiota ole löytynyt. Perustellun epäilyn valheesta herättää usein äänensävyn muutos .

Todella taitavat, rutinoituneet valehtelijat ovat kuitenkin valehdellessaankin aivan rauhallisia ja luontevia. Psykopaattiseen mielenrakenteeseen kuuluu olennaisena osana autonomisen hermoston reagoimattomuus stressiin. Lisäksi on olemassa ihmisiä, jotka uskovat puhumaansa palturiin.

Tutkimuksissa on todettu, että läheinen tunnesuhde, esimerkiksi vanhemmuus, altistaa uskomaan toisen kertomia valheita.

On vaarallista kuvitella, että tunnistaa aina valehtelijat. Siihen ei pysty edes huippuunsa viritetty fysiologisia reaktioita mittaava laitteisto.

Vastaajana Hannu Lauerma,

vastaava ylilääkäri, Psykiatrinen vankisairaala.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2018

Sormityö ja puhekyky saattoivat vahvistaa oikeaa.

Kysyjällä lienee mielessään ensisijaisesti ihminen, mutta samaa epäsymmetriaa esiintyy myös eräillä muilla nisäkkäillä. Jotkin kengurulajit ovat vasenkätisiä eli käyttävät useammin vasenta eturajaa esimerkiksi rapsuttaessaan itseään. Toiset lajit taas ovat oikeakätisiä.

Simpanssit suosivat toista kättä, yleensä oikeaa. Ne ovat luonnostaan kuitenkin paljon korostuneemmin kaksikätisiä kuin me ihmiset.

Miksi sitten ihmisellä hallitsee useimmiten oikea käsi? Se liittyy luultavimmin pystyasentoomme ja puhekyvyn kehittymisen yhteydessä tapahtuneisiin aivomuutoksiin.

Kun ihmisen kantamuodot alkoivat liikkua takaraajoillaan, kädet saattoivat erikoistua tarkkuutta ja sorminäppäryyttä vaativiin tehtäviin. Ne edellyttivät aivojen motoristen alueiden erikoistumista. Se, että toinen käsi toimii toista tehokkaammin, ehkä mahdollistaa suuremman motorisen tarkkuuden kuin se, että kädet olisivat tasavahvat.

Useimmilla ihmisillä puheen tuotto ja ymmärtäminen keskittyvät vasempaan aivopuoliskoon, ja puhealueiden kehittyminen on voinut johtaa vasemman aivopuoliskon motoristen keskusten voimakkaampaan kehitykseen. Koska vasen puolisko ohjaa ensisijaisesti oikean kehon puoliskon toimintoja, tässä voisi olla selitys siihen, miksi juuri oikea käsi on useimmilla vallitseva.

Joillakin puheen tuotto ja ymmärtäminen näyttävät kuitenkin keskittyvän oikeaan aivopuoliskoon. Se ehkä selittää, miksi toiset meistä ovat vasenkätisiä.

Vastaajana Henry Pihlström,

tutkija, Bio- ja ympäristö-tieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2018