Kyllä tuuli sen kuivaa. Kuva Shutterstock.
Kyllä tuuli sen kuivaa. Kuva Shutterstock.

Ei yleensä.

Simpanssien tutkijan Jane Goodallin mukaan simpanssit voivat käyttää kasvien lehtiä itsensä pyyhkimiseen puhtaaksi tahraavista aineista, esimerkiksi ulosteesta.

Tapa ei liene apinoilla ainakaan kovin yleinen, sillä Korkeasaaressa emme ole havainneet vaippapaviaa­nien, berberiapinoiden, kynsiapinoiden tai kierteishäntäapinoiden pyyhkivän takamustaan.

Ehkä pyyhkimättömyys johtuu siitä, että apinoiden takapuolen rakenne on erilainen kuin ihmisen. Niillä ei ole samanlaista peppua, mitä pyyhkiä.

Vastaajana Nina Trontti, eläintenhoitoyksikön esimies, Korkeasaaren eläintarha

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2014

Pacanus Rusticanus
Seuraa 
Viestejä7843
Liittynyt1.2.2010

Pyyhkivätkö apinat ja ihmisapinat pyllynsä?

Ihmisapinoista ihminen toisinaan pyyhkii perseensä ulostamisen jälkeen, joten kyllä. Osa ihmisapinoista pyyhkii perseensä. Yksiselitteisesti. Tietysti kristittyjen jämerä vasta-argumentti liittyen luomiskertomukseen vesittää tämänkin yksiselitteisyyden, sillä eihän ihminen kuulu lajina isoihin ihmisapinoihin koska Jumala loi miehen maan tomusta omaksi kuvakseen ja monen toilailun jälkeen naisenpuolen hänen kylkiluustaan, että voisivat olla syömättä omenoita. Omenan syominen on ollut silloin...
Lue kommentti

- Ubi bene, ibi patria -

Ilmeitä enemmän voi kertoa ääni. Kuva: iStock

Valehtelun paljastavaa tyyppireaktiota ei ole.

Epävarman ja kiinni jäämistä pelkäävän valehtelijan voi tunnistaa ilmeistä, mutta ilmeet voivat monesta syystä myös johtaa harhaan. Kasvojen ilmeikkyys vaihtelee paljon, ja ilmeiden tulkinta muuntelee kulttuurista toiseen ja katsojan mielialan mukaan.

Valehteluun liittyvät fysiologiset reaktiot vaihtelevat, eikä nimenomaan valehtelemiselle tyypillistä reaktiota ole löytynyt. Perustellun epäilyn valheesta herättää usein äänensävyn muutos .

Todella taitavat, rutinoituneet valehtelijat ovat kuitenkin valehdellessaankin aivan rauhallisia ja luontevia. Psykopaattiseen mielenrakenteeseen kuuluu olennaisena osana autonomisen hermoston reagoimattomuus stressiin. Lisäksi on olemassa ihmisiä, jotka uskovat puhumaansa palturiin.

Tutkimuksissa on todettu, että läheinen tunnesuhde, esimerkiksi vanhemmuus, altistaa uskomaan toisen kertomia valheita.

On vaarallista kuvitella, että tunnistaa aina valehtelijat. Siihen ei pysty edes huippuunsa viritetty fysiologisia reaktioita mittaava laitteisto.

Vastaajana Hannu Lauerma,

vastaava ylilääkäri, Psykiatrinen vankisairaala.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2018

Sormityö ja puhekyky saattoivat vahvistaa oikeaa.

Kysyjällä lienee mielessään ensisijaisesti ihminen, mutta samaa epäsymmetriaa esiintyy myös eräillä muilla nisäkkäillä. Jotkin kengurulajit ovat vasenkätisiä eli käyttävät useammin vasenta eturajaa esimerkiksi rapsuttaessaan itseään. Toiset lajit taas ovat oikeakätisiä.

Simpanssit suosivat toista kättä, yleensä oikeaa. Ne ovat luonnostaan kuitenkin paljon korostuneemmin kaksikätisiä kuin me ihmiset.

Miksi sitten ihmisellä hallitsee useimmiten oikea käsi? Se liittyy luultavimmin pystyasentoomme ja puhekyvyn kehittymisen yhteydessä tapahtuneisiin aivomuutoksiin.

Kun ihmisen kantamuodot alkoivat liikkua takaraajoillaan, kädet saattoivat erikoistua tarkkuutta ja sorminäppäryyttä vaativiin tehtäviin. Ne edellyttivät aivojen motoristen alueiden erikoistumista. Se, että toinen käsi toimii toista tehokkaammin, ehkä mahdollistaa suuremman motorisen tarkkuuden kuin se, että kädet olisivat tasavahvat.

Useimmilla ihmisillä puheen tuotto ja ymmärtäminen keskittyvät vasempaan aivopuoliskoon, ja puhealueiden kehittyminen on voinut johtaa vasemman aivopuoliskon motoristen keskusten voimakkaampaan kehitykseen. Koska vasen puolisko ohjaa ensisijaisesti oikean kehon puoliskon toimintoja, tässä voisi olla selitys siihen, miksi juuri oikea käsi on useimmilla vallitseva.

Joillakin puheen tuotto ja ymmärtäminen näyttävät kuitenkin keskittyvän oikeaan aivopuoliskoon. Se ehkä selittää, miksi toiset meistä ovat vasenkätisiä.

Vastaajana Henry Pihlström,

tutkija, Bio- ja ympäristö-tieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2018