Kankkula-niminen paikkakunta löytyy parhaiten kotimaista huumoria viljelevien suomalaisten mieli- ja muistikuvista.

Kankkulan nimi on otettu käyttöön tehostamaan sanontatapaa, jolla kuvataan hukkaan tai haaskuuseen joutumista vertaamalla sitä kaivoon putoamiseen tai pudottamiseen.

Kaivo oli ennen elintärkeä ja samalla vaarallinen paikka: mikä sinne putosi, saattoi olla iäksi menetetty. Kaivo mainitaan monissa sanonnoissa, esimerkiksi pudota kuin hohtimet kaivoon tai ei pidä heittää kirvestä kaivoon. Kun pelkkä kaivo on alkanut tuntua lattealta, on ilmaisua tehostettu alkusointuisella Kankkula-nimellä. Kankku-kantaisia nimiä on käytössä sekä talon, kylän että henkilön niminä, joten Kankkulaa on hyvin voitu kuvitella jonkun tietyn Kankkusen taloksi.

Joka tapauksessa sanontaa hävitä kuin Kankkulan kaivoon on käytetty kansankielessä jo kauan ennen kuin Aune Ala-Tuuhonen ja Antero Alpola alkoivat kirjoittaa kuuluisaa radiohupailusarjaansa. Sen rinnalla esiintynyt harvinaisempi vaihtoehto Kanttulan kaivo vahvistaa, ettei kysymys on ole todellisesta paikkakunnasta.

Vastaaja:


Kaisa Häkkinen


suomen kielen professori


Turun yliopisto

Raspu
Seuraa 
Viestejä13878
Liittynyt12.7.2010

Rahat häviävät "Kankkulan kaivoon". Missä se sijaitsee?

Eikös kankku ole takapuoli tai pakara? Kankkula taas useampi pakara ja tai kaksi pakaraa, siis paikka missä on kankkuja eli pakaroita. Se kaivo on sitten siinä kankkujen (kahden?) välissä eli kankkulassa. Sanoisin kun rahat on menny kankkulan kaivoon niin kysymys voisi olla jopa maksetusta siveettömästä toiminnasta. Meillä komennusmiehillä on myös sanonta "rahat on menny hoorien persauksii", eli kankkulan kaivoo. Itse tosin kutsun sitä "sijoittamiseksi mielenterveyteen", mikä toisaaltaan käy...
Lue kommentti

You have to die few times before you really can live.
- Charles Bukowski

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2500
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti