Kaikki eläimet pystyvät aggressioon.

Ilman sitä petoeläimet eivät voisi saalistaa eivätkä emot suojella poikasiaan. Toisinaan aggressio purkautuu lähipiirissä. Siksi esimerkiksi susilla, jotka voivat tappaa lajikumppaninsa pelkällä leukojen napsautuksella, on voimakkaita synnynnäisiä estoja, jotka estävät perheenjäsenten surmaamisen. Osalla eläimistä nämä estot ovat kuitenkin heikompia.

Eläinparien riitelyä ei voi verrata ihmisten riitelyyn, sillä parinmuodostuskin on erilaista. Monet eläinparit ovat yhdessä vain lyhyen aikaa: uros voi häipyä pian siittämisen jälkeen tai silloin, kun naaras pärjää pentujen kanssa yksin. Riitelyyn ei edes jää kovin paljon aikaa.

Lintujen “avioriidat“ näyttävät keskittyvän pariutumisen alkuvaiheeseen. Esimerkiksi kirjosieppokoiras saattaa vihaisesti häätää reviirilleen tunkeutuneen naaraan. Koiraan reviirinsuojeluvietti on nimittäin niin voimakas, että se syrjäyttää pariutumisvietinkin. Koiras hyväksyy naaraan vasta, kun tämä lähestyy erityisin “lepyttelyelkein“.
Jotkin eläimet muodostavat pitkäaikaisia suhteita, joten niiden elämään luulisi kuuluvan riitojakin. Valitettavasti näitä eläimiä, esimerkiksi susia, on vaikea tarkkailla luonnossa. Suomalaiset susitutkijat havaitsivat kuitenkin, että kainuulaisen susilauman johtajanaaras Maija rökitti puolisoaan ankarasti, jos tämä yritti syödä saalista ennen Maijaa. Kyseessä lienee osaksi Maijan yksilöllinen ominaisuus ja osaksi perheen sisäisen arvojärjestyksen vahvistaminen.

Julkaistu Tiede-lehdessä 6/2002

Vastaaja:


Ilkka Koivisto


filosofian tohtori

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2515
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti