Kyllä riittäisi.

Lihasta supistavien yksittäisten myosiini- ja aktiinimolekyylien tuottama voima on paljon vetymolekyylin kovalenttia sidosta heikompi, mutta niiden joukkovoima riittää tehtävään helposti.

Hyvän suuruusluokka-arvion tarvittavasta voimasta saa jakamalla kovalentin sidoksen noin yhden elektronivoltin (eV, 1,6x10–19 Nm) energian sidoksen noin yhden ångströmin (10–10 m) pituudella. Tulos on suuruusluokkaa 10–9 newtonia (N), eli noin mikrogramman kymmenyksen painoa vastaava voima. Ihmisen lihakset nostavat helposti 10 kilogrammaa eli tuottavat yli 100 newtonin voiman.

Entä jos vetymolekyylin eli kahden rinnakkaisen vetyatomin sijasta lähdetään repimään heliumatomin ydintä kahdeksi vetyatomin ytimeksi? Ytimessä vaikuttava vahva vuorovaikutus on nimensä mukaisesti paljon vahvempi kuin molekyylejä koossa pitävät sähköiset vuorovaikutukset. Tyypilliset mittaluokat ovat 1 MeV (noin 10–13 Nm) ja 1 fm (10–15 m), eli lihasvoimaa tarvitaan noin 100 newtonia.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2013

Vastaaja:
Mikko Voutilainen
tutkijatohtori
alkeishiukkasfysiikan osasto, Helsingin yliopisto

JPI
Seuraa 
Viestejä24839
Liittynyt5.12.2012

Riittäisikö ihmisen lihasvoima kahden vetyatomin repimiseen irti toisistaan?

Noin niinku yleistajuisesti jos sitenkään: Muistan joskus lukeneeni,että kvarkkien vetäminen irti toisistaan vaatisi noin 140,000N (14 tonnia) voiman. Koska kvarkkeja ei kuitenkaan voi olla irrallisina/vapaiha hiukkasina, niin tuo voima tarvitaan vetämään kvarkkeja irti toisistaan siten, että jonkin matkan s välein putkahtaa aina esiin uusia kvarkkeja. Siis energia F*s on käytössä uusien ketjun linkkien (=kvarkkien) muodostumiselle.
Lue kommentti

3³+4³+5³=6³

Rapeus jää haaveeksi, jos pannu on kylmä ja rasva tavallista voita.

Maailmassa ei ole niin hyvää kokkia, ettei ensimmäinen yritys olisi aina riekaleinen valkea möykky. Toinen lettukokin kummajainen on se, että ensimmäisen puolen paistopinnalla on aina erilainen kuvio kuin toisen. Tieteellistä syytä kumpaankaan ilmiöön ei tarkkaan tiedetä.

Yleensä paistaja on malttamaton ensimmäistä lettua odottaessaan ja annostelee siksi taikinaa liian kylmälle pannulle. Parempaan tulokseen pääsee, jos antaa pannun kuumentua perusteellisesti. Lisäksi rasvan pitää antaa ruskistua.

Letuista saa rapeita ja kullankeltaisia, kun paistaa ne kuumalla pannulla kirkastetussa voissa. Silloin vesi haihtuu nopeasti paistoksen pinnalta. Rapeus jää helposti syntymättä, mikäli käyttää tavallista voita tai muuta vesipitoista rasvaa. Tällöin lettutaikina vain kiehuu vedessä.

Kirkastettu voi valmistetaan poistamalla voista heraproteiini ja vesi. Jäljelle jää voiöljy, joka kestää palamatta erittäin korkeita paistolämpötiloja.

Vastaajana Anu Hopia,

elintarvikekehityksen tutkimusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2018

Molemmat ovat oman kielikuntamme perintöä, eivät lainaa länsinaapurista.

Suomen minä-pronomini ei ole lainaa ruotsista, vaan se kuuluu uralilaisen kielikunnan ikivanhaan perintösanastoon. Sille löytyy etymologisia vastineita itämerensuomesta samojedikieliin asti, joten se on ollut suomessa ja sitä edeltäneissä kielimuodoissa jo tuhansien vuosien ajan, kauan ennen kosketuksia ruotsiin.

Äänneasultaan samantapaisia ensimmäiseen persoonaan viittaavia pronomineja on myös muissa kielikunnissa. Indoeurooppalaisten kielten lisäksi niitä löytyy esimerkiksi mongoli- ja tunguusikielistä, eskimo-aleuttilaisista kielistä, eräistä tunnetuista muinaiskielistä, kuten etruskista ja sumerista, sekä monista paleosiperialaisista kielistä, jotka eivät tiettävästi ole sukua toisilleen.

Tätä pronominien yhtäläisyyttä ovat jotkut tutkijat pitäneet todisteena kielikuntien välisestä alkusukulaisuudesta, mutta vaikka ensimmäisen persoonan pronomini kuuluu kielen parhaiten säilyviin aineksiin, kielitieteellisesti perusteltuja sukulaisuusteorioita ei voi rakentaa pelkästään yksittäisten pronominien varaan.

Itse-sanalla on erikoinen historia. Sekin kuuluu ikivanhaan suomalais-ugrilaiseen perintösanastoon, mutta se ei ole alkuaan ollut pronomini vaan substantiivi, joka on tarkoittanut varjoa tai ihmisen varjosielua. Ihminen näkee varjossa oman kuvansa, siis itsensä, ja sukukielten sanavastineista päätellen myös ihmisen sielun eli hänen henkisen minänsä on aikoinaan uskottu heijastuvan hänen varjossaan.

Vastaajana Kaisa Häkkinen,

suomen kielen emeritaprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 5/2018