Kyllä riittäisi.

Lihasta supistavien yksittäisten myosiini- ja aktiinimolekyylien tuottama voima on paljon vetymolekyylin kovalenttia sidosta heikompi, mutta niiden joukkovoima riittää tehtävään helposti.

Hyvän suuruusluokka-arvion tarvittavasta voimasta saa jakamalla kovalentin sidoksen noin yhden elektronivoltin (eV, 1,6x10–19 Nm) energian sidoksen noin yhden ångströmin (10–10 m) pituudella. Tulos on suuruusluokkaa 10–9 newtonia (N), eli noin mikrogramman kymmenyksen painoa vastaava voima. Ihmisen lihakset nostavat helposti 10 kilogrammaa eli tuottavat yli 100 newtonin voiman.

Entä jos vetymolekyylin eli kahden rinnakkaisen vetyatomin sijasta lähdetään repimään heliumatomin ydintä kahdeksi vetyatomin ytimeksi? Ytimessä vaikuttava vahva vuorovaikutus on nimensä mukaisesti paljon vahvempi kuin molekyylejä koossa pitävät sähköiset vuorovaikutukset. Tyypilliset mittaluokat ovat 1 MeV (noin 10–13 Nm) ja 1 fm (10–15 m), eli lihasvoimaa tarvitaan noin 100 newtonia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2013

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastaaja:
Mikko Voutilainen
tutkijatohtori
alkeishiukkasfysiikan osasto, Helsingin yliopisto

JPI
Seuraa 
Viestejä29393

Noin niinku yleistajuisesti jos sitenkään:

Muistan joskus lukeneeni,että kvarkkien vetäminen irti toisistaan vaatisi noin 140,000N (14 tonnia) voiman. Koska kvarkkeja ei kuitenkaan voi olla irrallisina/vapaiha hiukkasina, niin tuo voima tarvitaan vetämään kvarkkeja irti toisistaan siten, että jonkin matkan s välein putkahtaa aina esiin uusia kvarkkeja. Siis energia F*s on käytössä uusien ketjun linkkien (=kvarkkien) muodostumiselle.

3³+4³+5³=6³

Sisältö jatkuu mainoksen alla