Happi hapertaa satelliittien kiertoradoilla. Kuva: Shutterstock
Happi hapertaa satelliittien kiertoradoilla. Kuva: Shutterstock

Se on mahdollista mutta tapahtuu hieman eri tavoin kuin Maassa.

Ruostumisella tarkoitetaan yleensä metallin yhtymistä happeen. Maan pinnalla ruoste muodostuu rauta-atomien hapettuessa veden ja hapen vaikutuksesta. Avaruudessa metalli voi ruostua, jos sieltä löytyy happea.

Satelliittien kiertoradoilla noin 500 kilometrin korkeudessa esiintyy yksittäisiä happiatomeja eli atomaarista happea. Ruostuminen on siis lähiavaruudessa mahdollista, mutta se on luonteeltaan hieman erilaista kuin Maassa, jossa ruostuminen johtaa yleensä ruostekerroksen kasvuun metallin pinnalle.

Avaruuden atomaarinen happi on kemiallisesti erittäin reaktiivista, ja satelliitin pintaan törmätessään happi voi irrottaa siitä molekyylejä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kauempana maapallosta happea ei käytännössä ole ollenkaan eikä metalli voi ruostua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Joskus ruostuminen ymmärretään yleisemmin korroosiona eli materiaalien ominaisuuksien heikentymisenä minkä tahansa syyn vuoksi. Avaruuden ionisoiva säteily aiheuttaa säteilyvaurioita eli eräänlaista korroosiota kaikissa materiaaleissa.

Säteilyä tulee etenkin aurinkotuulesta, joka sisältää korkean liike-energian protoneja ja raskaampia hiukkasia. Jonkin verran säteilyä tulee myös aurinkokunnan ulkopuolelta. Tällaisten hiukkasten energiat voivat olla niin valtavia, ettei sellaisia pystytä tuottamaan Maassa edes hiukkaskiihdyttimellä.

Hiukkaset aiheuttavat ongelmia etenkin avaruudessa olevalle elektroniikalle ja tietokonesiruille, joiden ohjelmistot ja muisti voivat mennä hiukkasten osumista sekaisin.

Vastaajana

Kai Nordlund,

laskennallisen materiaalifysiikan professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 6/2021

SamBody
Seuraa 
Viestejä9629

"Joskus ruostuminen ymmärretään yleisemmin korroosiona eli materiaalien ominaisuuksien heikentymisenä minkä tahansa syyn vuoksi."

Tällöin ymmärtäjä on kyllä ymmärtämätön.

http://www.vapaakielivalinta.fi/
Tunnustan poikkeavuuteni: perustan näkemykseni enemmän omaan ajatteluun kuin auktoriteetteihin.

  • yl√∂s 2
  • alas 0
Neutroni
Seuraa 
Viestejä46499

b_e_y_o_n_d kirjoitti:
Niin siis, luetaanko vielä tästä syystä jopa 500km korkeus maan pinnalta "ilmakehään" kuuluvaksi ? Milloin ilmakehä loppuu ja avaruus alkaa? Itse kun olen pitkään mieltänyt avaruuden rajaksi 90-100 km. 

Ilmakehä ohenee välitellen ja avaruuden raja on aina keinotekoinen. Miehitetyn avaruustoiminnan yhteydessä käytetään 100 kilometriä jonkinlaisena byrokraattisena rajana. Mutta sillä korkeudella ei käsittääkseni voi olla kiertoradalla edes yhtä kierrosta. Ilmakehän mitattavat vaikutukset ulottuvat kymmenien tuhansien kilometrien päähän.

  • yl√∂s 1
  • alas 0
Sisältö jatkuu mainoksen alla