Yleisin eläinallergia on kissa-allergia, ja monet eläinallergikot saavat kokemukseni perusteella oireita eläintarhoissa.

Aivan varmaa näyttöä reagoinnista leijoniin tai tiikereihin ei ole, sillä allergikkoja ei ole pantu niiden kanssa samaan häkkiin. Epäsuorin menetelmin asiaa selvitti hollantilainen tutkijaryhmä jo yli 20 vuotta sitten. Suurten kissaeläinten turkin allergeeni muistuttaa kissan tärkeintä allergeenia, ja tutkijat totesivat, että kissa-allergiassa toimivat vasta-aineet tunnistavat myös suurten kissaeläinten allergeeniset proteiinit.

Koska leijonia ja tiikereitä ei eläintarhassa kuitenkaan pääse silittelemään ja lähikontakteissa on yleensä välissä lasiseinä, allergikko tuskin saa kovin hankalia oireita. Eläinallergikon kannattaa silti varata eläintarhakäynnille allergialääkkeet mukaan.

Julkaistu Tiede-lehdessä 9/2013

Vastaaja:


Timo Vanto


Allergia- ja astmaliiton asiantuntijalääkäri

Prossimo Treno
Seuraa 
Viestejä1391
Liittynyt26.3.2006

Saako kissa-allergikko oireita myös leijonista tai tiikereistä?

Vastaaja on oikeassa. Koehenkilölle tulee syödyksi joutumisesta niin pahoja oireita, etteivät allergiset reaktiot ole enää havaittavissa. Kissakin söisi ihmisen mielellään. Joskus jopa hampaillaan.
Lue kommentti

TOIJALA. Katse josta huomaa toisen olevan aivan liian päissään, jotta hän ymmärtäisi mitään mitä hänelle on sanottu viimeisen 20 min. aikana. "Junassa yritin puhua hänelle, mutta hän oli jo toijalassa." — Antti Hyry (Kokkilan kakkakääpiö, Hömpönkeinaa, Hirvi Akuniemi, Artsiitti Höti Pörtsiitti)

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2512
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti