Moderni uuni ei vaurioidu. Kuva: Consumer Reports
Moderni uuni ei vaurioidu. Kuva: Consumer Reports

Vanhojen mikroaaltouunien magnetronit voivat vioittua metallin aiheuttamasta takaisinsäteilystä.

Vuoden 1987 jälkeen valmistettujen mikroaaltouunien magnetronit on kuitenkin suojattu niin, että metalliastioita voi käyttää.
Kahta asiaa pitää kuitenkin varoa. Uuniin ei saa laittaa kahta metalliesinettä yhtä aikaa, koska jos ne koskettavat toisiaan, niiden välille voi syntyä valokaari, joka aiheuttaa tulipalon riskin. Metalliesine ei myöskään saa koskettaa uunin sisäseinää, koska se voi tällöin kuumeta ja vahingoittua.

Esimerkiksi alumiinista tai teräksistä vuokaa voi siis käyttää, kunhan se ei kosketa uunin sisäseinää. Ruoan lämmitysastiana se ei kuitenkaan ole aivan ihanteellinen, koska mikroaallot eivät läpäise metallia. Ne pääsevät vaikuttamaan vain päältä, ja siksi yli parin sentin paksuinen ruokakerros ei lämpene tehokkaasti.

Jos lämmität vettä posliinimukissa, vesi voi pintajännityksensä takia jäädä pinnasta kiehumatta ja kuohahtaa sitten äkisti sormille uunista otettaessa. Hyvä niksi tämän estämiseksi on laittaa mukiin kuumennuksen ajaksi metallilusikka. Mikroaaltoja heijastamalla ja veden pintaa rikkomalla se auttaa lämmittämään veden tasaisesti.

Vastaajana Kristiina Pesola
markkinointipäällikkö, Siemens

Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2004

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla