Lentokonetta ja henkilöautoa voidaan koettaa verrata suhteuttamalla saastuminen matkustajien määrään ja kuljettuun matkaan.

Tyhjentävän vastauksen antaminen on kuitenkin mahdotonta, sillä saastuttaminen ei ole yksikäsitteinen asia. Pakokaasuissa on häkää, hiilivetyjä, typen oksideja, hiilidioksidia ja tuhansia muita yhdisteitä, joista kukin vaikuttaa omalla tavallaan. Siksi niitä ei voi laskea yhteen, vaan saastuttamista pitäisi verrata yhdiste kerrallaan.

Matkan pituus vaikuttaa paljon lentoliikenteessä, koska suuri osa päästöistä tulee nousussa. Mitä pitempi matka, sitä vähemmän tulee päästöjä kilometriä kohden. Tämän vuoksi pitäisi aina ilmoittaa, millä matkalla vertailu on tehty.

Jos liikennevälineessä on tilaa, yhden matkustajan mukaantulo lisää päästöjä erittäin vähän. Toisaalta jos matkustajia tulee niin paljon, että joudutaan ottamaan käyttöön uusi liikenneväline, päästöt lisääntyvät huomattavasti.

Jokaiseen liikennemuotoon liittyy myös erilaisia liityntämatkoja: esimerkiksi lentoliikenteessä matkat lentoasemalle. Pitäisikö ne lisätä lentämisen saasteisiin?

VTT:n linkissä http://lipasto.vtt.fi/yksikkopaastot/henkiloliikenne.htm on pelkistetty vastaus kysymykseen, paljonko eri liikennemuodot saastuttavat. Siinä on käytetty keskimääräisiä kuormitusasteita ja keskimääräisiä ajoneuvoja. Linkin taulukoista voi päätellä, että hiilimonoksidissa ja hiilivedyissä mitaten lentokone saastuttaa vähemmän ja typen oksideissa suurin piirtein saman verran kuin henkilöauto. Hiilidioksipäästöt (ja energiankulutus) ovat kuitenkin 2–3-kertaisia henkilöautoon verrattuna.

Yleisesti ottaen yksinkertaistettu vastaus on, että lentokone saastuttaa enemmän.


Julkaistu Tiede-lehdessä 1/2004

Vastaaja:


Kari Mäkelä


erikoistutkija


Valtion teknillinen tutkimuskeskus VTT

Aikoinaan ruokahalukohtainen kylläisyys edisti terveyttä.

Ilmiölle on kehitysopillinen eli evoluutioon perustuva selitys. Kyllästyminen samaan ruokaan kehittyi satojentuhansien vuosien aikana esi-isillemme, jotta he pysyisivät terveinä.

Jos jokin runsaasti saatavilla oleva ruoka olisi maistunut jatkuvasti, yksipuolinen ravinto olisi pitkällä aikavälillä johtanut ongelmiin. Siksi ihmiselle kehittyi ruokalajikohtainen kylläisyys. Kun jostain ruoasta tuli kylläiseksi, toisen makuinen vielä maistui. Se takasi, että sai riittävästi kaikkia elintärkeitä ravintomme osia: vitamiineja, hivenaineita, hiilihydraatteja, proteiineja, rasvoja ja kuituja.

Ruokalajikohtaista kylläisyyttä säätelevät geenit, ja mekanismi vaikuttaa myös meissä tämän ajan ihmisissä. Jokainen on kokenut sen aterioidessaan. Kun pääruoan jälkeen tuntuu, että nyt jo riittää, erimakuinen jälkiruoka vielä maittaa.

Kivikaudella ruokalajikohtainen kylläisyys oli hyödyllinen ominaisuus, mutta nykyisessä yltäkylläisessä ruokamaailmassa se helposti johtaa liikasyöntiin.

Eräässä kokeessa testihenkilöt söivät runsaan viikon ajan aterioilla melko yksitoikkoista ruokaa. Koe toistettiin siten, että jokaisella aterialla oli yksi ruokalaji lisää. Tämä lisäsi ruokahalua siinä määrin, että testihenkilöt söivät joka päivä – huomaamattaan – yli 400 kilokaloria enemmän.

Vastaajana Pertti Mustajoki, professori, sisätautien erikoislääkäri.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2017

Jäinen kinkkku ei menetä yhtään enempää nestettä kuin sula. Kuva_ Shutterstock

Jäinen kinkku kypsyy aivan yhtä meheväksi kuin sula.

Joulukinkun voi panna jäisenä uuniin – oikeastaan kannattaa, vaikka se voi kuulostaa äkkiseltään järjen vastaiselta.

Jotta kinkku maistuisi mehevältä, valtaosa sen nesteestä pitäisi saada pysymään lihassa.

Jäinen kinkku muhii kuumassa pidempään, mutta huoneenlämpöön temperoitu viettää suuremman osan paistoajasta korkeassa

lämpötilassa.

Tällainen kuumakäsittely voi poistaa lihasta liiaksi nestettä. Kypsyessä pinnan lämpö siirtyy kohti kinkun keskiosaa. Jos lämpötilaero pinnan ja keskiosan välillä kasvaa liian suureksi, vesi karkaa lihassyistä liian aikaisin ja epätasaisesti.

Paistoimme viime vuonna HKScanin koekeittiöissä kymmeniä jäisiä ja huoneenlämpöisiä joulukinkkuja. Kaikki kypsennettiin paistopussissa alle 100-asteisessa uunissa.

Jääkinkut paistuivat pidempään, mutta niistä ei valunut yhtään enempää nestettä kuin sulana uuniin pannuista.

Sokkotesteissä kumpikin versio keräsi yhtäläisiä kehuja niin mausta kuin mehevyydestä. Joidenkin suussa jääkinkku maistui jopa mehevämmältä ja paremmalta.

Vastaajana Sami Lamminaho, tuotekehityskokki, HKScan.

Julkaistu Tiede-lehdessä 12/2017