Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Suurin osa jää kuoriin, mutta B-vitamiinia voi muodostua lisää.

Useimpia viinirypäleen vitamiineja ei ole jäljellä punaviinipullossa. Suurin osa jää rypäleiden kuoriin. Valo, happi ja lämpö tekevät selvää lopuista valmistuksen ja varastoinnin aikana. Esimerkiksi C-, A-, E- ja K-vitamiineja ei viinistä juuri löydy.

Poikkeuksen tekevät B-ryhmän vitamiinit: niiden pitoisuudet viinirypäleessä ja punaviinissä ovat lähes samat. B-vitamiinit eivät ole herkkiä esimerkiksi hapettumiselle. Niitä saattaa myös muodostua lisää viinin käymisen aikana.

Enemmän viiniin tulee rypäleiden kuorista irronneita fenolisia yhdisteitä, flavonoideja. Värikkäitä flavonoideja, eritoten antosyaaneja, on jäljellä, kun lopputuote on sinertävänpunainen.

Vastaajana Marina Heinonen, ravinnon turvallisuuden professori, Helsingin yliopisto

Julkaistu Tiede-lehdessä 7/2015