Tunnetuin esimerkki eläinten sairastamasta dementiasta on hullun lehmän tauti eli bse.

Taudin aiheuttama aivojen rappeutuminen ja siitä seuraavat käyttäytymismuutokset muistuttavat huomattavasti ihmisellä hyvin harvinaisen ja dementoivan Creutzfelt-Jakobin taudin oireita. Bse ja Creutzfelt-Jakobin tauti ovat kuitenkin dementian erikoistapauksia, sillä ne ovat prionien aiheuttamia.

Ikääntymiseen liittyvää dementiaa tunnetaan koirilta, kissoilta ja apinoilta. Kaikilla niillä voi vanhalla iällä – yli 15-vuotiaina – olla aivoissa amyloidiplakkeja, jotka ovat tyypillinen löydös ihmisen Alzheimerin taudissa. Sen sijaan toista Alzheimerin taudin keskeistä muutosta, hermosäievyyhtejä, eläimillä ei ole tavattu. Yleisen käsityksen mukaan dementiaa sairastavien eläinten aivomuutokset poikkeavat niin paljon Alzheimerin tautia sairastavien ihmisten aivomuutoksista, ettei esimerkiksi vanhan koiran dementiaa voi kutsua Alzheimerin taudiksi.

Eniten tietoa aivojen vanhenemismuutoksista on kertynyt laboratoriohiiristä ja -rotista. Niilläkin ikääntyminen heikentää muistitoimintoja. Syynä pidetään muutoksia hermosolujen liitoksissa ja välittäjäaineiden määrissä. Jyrsijät poikkeavat kuitenkin pitkä-ikäisemmistä lajeista siinä, ettei niiden aivoihin koskaan kehity itsestään amyloidi-plakkeja.


Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2007

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vastaaja:


Heikki Tanila


neurobiologian professori


Kuopion yliopisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla