Vanha pystyy isompiin kuin nuori. Kuva: iStock
Vanha pystyy isompiin kuin nuori. Kuva: iStock

Oikean kokoinen muna pullahtaa ulos ilman pulmia.

 

En usko, että terve, hyväkuntoinen kana tuntee kipua normaalikokoista munaa muniessaan. Normaali munakoko vaihtelee 35 grammasta yli 70 grammaan. Pienet kanarodut, kuten silkkikana, munivat yleensä pieniä munia ja suuret, esimerkiksi Plymouth Rock, suuria.

Kana alkaa munia noin 20 viikon ikäisenä. Sen ensimmäiset munat ovat yleensä pieniä. Vähitellen munan ulostulokanava sopeutuu munimiseen. Vanha kana pusertaakin isompia munia kuin saman rotuinen nuori lintu.

Munantuotantoon jalostettujen kanojen munat kasvavat muninnan edetessä noin 40 grammasta 65:een. Iän lisäksi ruokinta vaikuttaa munien kokoon.

Kipua voi aiheutua, jos munat ovat jostain syystä suuria heti muninnan alussa. Poikkeuksellisen isoja munia voi muodostua esimerkiksi silloin, kun kana on ylipainoinen.

Myös munanjohtimen, kloaakin eli viemärisuolen tai lantion luiden vauriot voivat tehdä munimisesta kivuliasta, joskus jopa mahdotonta.

Vastaajana Eija Kaukonen,

eläinlääkäri, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 4/2018

Perinteiset tekniikat tuskin toimivat.

Tiettävästi kukaan ei ole vielä harrastanut seksiä avaruuden painottomuudessa – tai ainakaan kukaan ei ole tunnustanut.

Useimmat perinteiset tekniikat taitavat olla aika hankalia toteuttaa Newtonin lakien tehdessä tehtävänsä: kun työntää, työnnetty työntää takaisin yhtä suurella mutta vastakkaissuuntaisella voimalla.

Sitkeän huhun mukaan Nasa olisi aikoinaan testannut avaruusseksiä tieteellisesti – julkisuuteen vuodettu tutkimusraporttikin löytyy ne tistä.

Alustavien tutkimusten ja tietokonemallinnusten jälkeen avaruudessa kokeiltavaksi oli valittu kymmenen asentoa. Ilman apuvälineitä oli erittäin hankala selvitä, koska ”loppuvaiheessa jompikumpi testaajista tuli helposti irrottaneeksi otteensa kumppanistaan”.

Raportti suositteleekin remmikiinnitystä tai muunneltua makuupussia painottoman seksin apuvälineeksi.

Kyseessä on kuitenkin pelkkä kaupunkilegenda, joka lienee saanut alkunsa siitä, että sukkulalennolla STS-47 oli mukana aviopari, astronautit Mark Lee ja Jan Davis.

Totta sen sijaan on, että muuan yhdysvaltalainen pyhäkoulunopettaja on patentoinut painottomassa tilassa käytettävän seksihaarniskan.

Vastaajana Esko Valtaoja,

avaruustähtitieteen emeritusprofessori, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2018

Varpailla kulkijaa vaaputtaa. Kuva: Getty Images

Kaikilla linnuilla, siten myös pingviineillä, on polvet.

Lintujen polvet vain eivät näy, koska ne polvet ovat höyhenpuvun suojissa.

Linnun höyhenpeitteen alta näkyvä jalan yläosa on sääri, joka meillä ihmisilläkin on polven alapuolella. Säären alaosan taaksepäin taittuva nivel on nilkka. Tämän nivelen alapuolella oleva jalan osa vastaa ihmisen jalassa nilkan ja varpaiden välisiä luita. Linnut, pingviini mukaan lukien, kävelevät siis varpaillaan.

Pingviinin kävelystä voit saada käsityksen näin: Painu syvään kyykkyyn. Nosta sitten kantapäitä hieman ylös lattiasta ja koeta kulkea eteenpäin.

Vaaputko puolelta toiselle kuten pingviini?

Vastaajana Heidi Björklund,

museomestari, Luomus.

Julkaistu Tiede-lehdessä 8/2018