Villieläimillä ei ole mahdollisuutta tappaa huvikseen, koska niillä ei ole vapaa-aikaa.

Villieläimet ovat aina töissä.
Villieläimillä – kuten meillä ihmisilläkin – voi joskus kuitenkin jäädä työ niin sanotusti päälle. Tällöin ne voivat tappaa helposti saatavia saalistettaviaan, varsinkin, jos näiden pakomahdollisuudet ovat jostain syystä heikentyneet. Kirjallisuudessa mainitaan kettujen ja hyeenoiden toimivan joskus tällä tavoin.
Edellä kuvattu käyttäytyminen on kuitenkin erotettava tapauksista, joissa peto kerää varastoja. Varastoon tappaminen on tavallista esimerkiksi lumikoilla. Linnuista varpuspöllö on kuuluisa varastoija. Lumettomana aikana se saattaa kerätä varastoon kymmeniä ellei satoja pikkunisäkkäitä ja talvella pikkulintuja. Tämä lyhyellä aikavälillä tehty ylenmääräinen tappotyö kannattaa pitkällä aikavälillä, sillä lumikko ja varpuspöllö syövät varastonsa.
Pesimäaikana isommatkin petolinnut saattavat tappaa varastoon. Kun esimerkiksi viirupöllön munien kuoriutumisaika lähenee, ne alkavat piipittää. Tämä näyttää olevan koiraalle signaali, joka saa sen saalistamaan vimmatusti. Pienten poikasten aikana pesässä voi olla kymmeniä syömättömiä myyriä, mutta ne häviävät poikasten kasvaessa.

Vastaaja:


Hannu Pietiäinen


eläintieteen dosentti


Helsingin yliopisto

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla