– Paikat eivät roiku nollassa geessä, Yhdysvaltain ensimmäinen naisastronautti Sally Ride vastasi kiusaantuneena miestoimittajan uteluun rintaliivien tarpeellisuudesta avaruusmatkalla.

Ride kertoo Florida Todayn haastattelussa harmistuneensa myös meikkiin ja kuukautisiin liittyneestä sipinästä. Käytännössä kaikki sujui yksinkertaisesti: toilettilaukkuun pakattiin tamponeja ja meikkejä, eikä rintaliiveistä puhuttu sen kummemmin.
Jokainen nainen kuitenkin tietää, että kyseisen vaatekappleen tarve vaihtelee huomattavasti rintojen koon mukaan. Vaikkeivät rinnat painottomuudessa roikukaan, ne saattavat esimerkiksi äkillisessä käännöksessä tuljua epämiellyttävästi.

Venäläisten MIR-avaruusasemalla pitkiä aikoja viettäneiden kosmonauttien pukeutumisesta vastannut Alexander Jarov painottaa, etteivät avaruudessa käytettävät vaatteet ole pelkästään hengissä säilymistä varten.

– Vaatteiden pitää tukea miehistöä sekä lääketieteellisesti että henkisesti, Jarov tiivistää Space.comin nettisivuilla (http://www.space.com/news/spacestation/space_garments_000627.html).

– Haluamme, että avaruusaluksissa työskentelevät naiset tuntevat itsensä naisiksi, Jarov sanoo. Eugenia Segeda, joka suunnittelee Jarovin yrityksessä kosmonauttinaisten puuvillaiset, pitsein koristetut pikkuhousut ja rintaliivit, vertaa tuotteitaan tunnettuihin tavaramerkkeihin, kuten Triumphiin.

Julkaistu Tiede-lehdessä 7/2001

Vastaaja:


Leena Tähtinen


tähtitieteen dosentti


tiedetoimittaja

Vaihdokas
Seuraa 
Viestejä2332
Liittynyt13.9.2013

Tarvitaanko avaruudessa rintaliivejä?

Rousseau Siis JUMALAUTA. Pitsiset alusvaatteet ja meikit tukevat naista HENKISESTI?! Luulin että avaruuteen laitetaan vain jotakuinkin täysipäisiä ihmisiä jotka eivät paineessa noin vaan murru. Jos naiselle on jo valtava vamma siinä ettei saa töhriä pakkeleita naamaansa, niin pitäisikö tässä itkeä vai nauraa? Vähän vanha mutta sattui silmään, kun ketju on aktiivisena. Olen eri mieltä. Jos noinkin pienet ja arkiset, normaaliin elämään kuuluvat asiat, kuin meikit ja nätit alusvaatteet, riittävät...
Lue kommentti

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2496
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti