– Paikat eivät roiku nollassa geessä, Yhdysvaltain ensimmäinen naisastronautti Sally Ride vastasi kiusaantuneena miestoimittajan uteluun rintaliivien tarpeellisuudesta avaruusmatkalla.

Ride kertoo Florida Todayn haastattelussa harmistuneensa myös meikkiin ja kuukautisiin liittyneestä sipinästä. Käytännössä kaikki sujui yksinkertaisesti: toilettilaukkuun pakattiin tamponeja ja meikkejä, eikä rintaliiveistä puhuttu sen kummemmin.
Jokainen nainen kuitenkin tietää, että kyseisen vaatekappleen tarve vaihtelee huomattavasti rintojen koon mukaan. Vaikkeivät rinnat painottomuudessa roikukaan, ne saattavat esimerkiksi äkillisessä käännöksessä tuljua epämiellyttävästi.

Venäläisten MIR-avaruusasemalla pitkiä aikoja viettäneiden kosmonauttien pukeutumisesta vastannut Alexander Jarov painottaa, etteivät avaruudessa käytettävät vaatteet ole pelkästään hengissä säilymistä varten.

– Vaatteiden pitää tukea miehistöä sekä lääketieteellisesti että henkisesti, Jarov tiivistää Space.comin nettisivuilla (http://www.space.com/news/spacestation/space_garments_000627.html).

– Haluamme, että avaruusaluksissa työskentelevät naiset tuntevat itsensä naisiksi, Jarov sanoo. Eugenia Segeda, joka suunnittelee Jarovin yrityksessä kosmonauttinaisten puuvillaiset, pitsein koristetut pikkuhousut ja rintaliivit, vertaa tuotteitaan tunnettuihin tavaramerkkeihin, kuten Triumphiin.

Julkaistu Tiede-lehdessä 7/2001

Vastaaja:


Leena Tähtinen


tähtitieteen dosentti


tiedetoimittaja

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vaihdokas
Seuraa 
Viestejä2332
Rousseau

Siis JUMALAUTA. Pitsiset alusvaatteet ja meikit tukevat naista HENKISESTI?! Luulin että avaruuteen laitetaan vain jotakuinkin täysipäisiä ihmisiä jotka eivät paineessa noin vaan murru. Jos naiselle on jo valtava vamma siinä ettei saa töhriä pakkeleita naamaansa, niin pitäisikö tässä itkeä vai nauraa?

Vähän vanha mutta sattui silmään, kun ketju on aktiivisena.

Olen eri mieltä. Jos noinkin pienet ja arkiset, normaaliin elämään kuuluvat asiat, kuin meikit ja nätit alusvaatteet, riittävät tukemaan henkisesti noin valtavan poikkeuksellisissa ja paineen alaisissa olosuhteissa, niin minusta se on tervepäisyyden merkki. En ole asiaan perehtynyt, mutta uskallan epäillä, että ketään naisastronauttiakaan ei kuitenkaan pakoteta meikkaamaan. Toisaalta jos jonkun naisen henkistä hyvinvointia tukee se, että saa käyttää Batman-boxereita, niin täyspäistä sekin minusta on. Jos taas mukaan pitäisi pakata tarot-kortit ja enkelikiviä, taikka vaikka pienen apteekin verran bentsoja ja opiaatteja, että astronauttien päät pysyvät kasassa, niin silloin minusta olisi aiheellista kysyä, että kuinka täyspäistä porukkaa reissuun on valittu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla