Maito on nisäkkään ravintoa, jota aikuiset eläimet eivät yleensä kykene täysin sulattamaan – eivät myöskään useimmat maailman aikuisista ihmisistä.

Kyky käyttää hyväksi maitosokeria alkoi ilmeisesti säilyä osalla ihmisiä samoihin aikoihin, kun ryhdyttiin pitämään karjaa. Maito oli hyvä ravinnonlisä niille, jotka pystyivät sitä juomaan.
Hapanmaitovalmisteista ja kypsytetyistä juustoista maitosokeri on suurelta osin hajonnut, joten niitä pystyvät syömään nekin, joille maitosokeri ei sovi.

Maito on hyvä kalsiumin lähde. Maitoa juomattomissa kulttuureissa ei kuitenkaan välttämättä eletä kalsiumin puutteessa. Esimerkiksi juustoja syödään melkein kaikkialla, ja kaakkoisaasialaiset saavat kalsiumia kastikkeesta, johon käytetään pieniä kaloja ruotoineen. Ihmiselimistö voi myös sopeutua erilaisiin kalsiumin määriin: jotkut tarvitsevat lähes gramman vuorokaudessa, toiset selviävät puolella tästä.

Kalsiumia saa kasveistakin, ja kasvikunta lienee ihmiskunnan alkuperäinen kalsiumin lähde. Kasvien kalsium imeytyy kuitenkin huonommin kuin esimerkiksi maidon ja vaatii riittävästi imeytyäkseen D-vitamiinia.

Tropiikissa eläneelle alkuihmiselle kalsiumin imeytyminen ei ollut ongelma, sillä iho valmistaa D-vitamiinia auringon ultraviolettisäteilyn ansiosta. Suomen oloissa on kuitenkin huolehdittava D-vitamiinin saannistaan, mikäli haluaa pärjätä pelkästään kasveista saatavalla kalsiumilla. Auringon ohella hyviä D-vitamiinin lähteitä ovat margariini, kala ja kananmuna.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 5/1996

Vastaaja:


Leena Räsänen


ravitsemustieteen apulaisprofessori


Helsingin yliopisto

Kurkö
Seuraa 
Viestejä179
Liittynyt16.10.2013

Tarvitseeko aikuinen maitoa?

Itselläni taitaa olla lievä laktoosi-intoleranssi. Vatsa paisuu ja turpoaa kaksinkertaiseksi pelkästä puolittaisesta lasista. Sen jälkeen on armottomat pieru oireet. Joten en nauti maitoa kuin homejuuston ja kerman muodossa. On naurettavaa kun sanotaan, että ihmisen tarvitsee juoda kolme lasia maitoa päivässä. Se vain tuntuu kovin oudolta kun ottaa huomioon etteivät kaikki ihmiset voi juoda maitoa. Mitä heille sitten tapahtuu? Osteoporoosi? Ehei. Maitoa mainostetaan luun hyvinvoinniksi vain...
Lue kommentti

''Mikään ei ole niin varmaa, kuin epävarmaa.''

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2500
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti