Maito on nisäkkään ravintoa, jota aikuiset eläimet eivät yleensä kykene täysin sulattamaan – eivät myöskään useimmat maailman aikuisista ihmisistä.

Kyky käyttää hyväksi maitosokeria alkoi ilmeisesti säilyä osalla ihmisiä samoihin aikoihin, kun ryhdyttiin pitämään karjaa. Maito oli hyvä ravinnonlisä niille, jotka pystyivät sitä juomaan.
Hapanmaitovalmisteista ja kypsytetyistä juustoista maitosokeri on suurelta osin hajonnut, joten niitä pystyvät syömään nekin, joille maitosokeri ei sovi.

Maito on hyvä kalsiumin lähde. Maitoa juomattomissa kulttuureissa ei kuitenkaan välttämättä eletä kalsiumin puutteessa. Esimerkiksi juustoja syödään melkein kaikkialla, ja kaakkoisaasialaiset saavat kalsiumia kastikkeesta, johon käytetään pieniä kaloja ruotoineen. Ihmiselimistö voi myös sopeutua erilaisiin kalsiumin määriin: jotkut tarvitsevat lähes gramman vuorokaudessa, toiset selviävät puolella tästä.

Kalsiumia saa kasveistakin, ja kasvikunta lienee ihmiskunnan alkuperäinen kalsiumin lähde. Kasvien kalsium imeytyy kuitenkin huonommin kuin esimerkiksi maidon ja vaatii riittävästi imeytyäkseen D-vitamiinia.

Tropiikissa eläneelle alkuihmiselle kalsiumin imeytyminen ei ollut ongelma, sillä iho valmistaa D-vitamiinia auringon ultraviolettisäteilyn ansiosta. Suomen oloissa on kuitenkin huolehdittava D-vitamiinin saannistaan, mikäli haluaa pärjätä pelkästään kasveista saatavalla kalsiumilla. Auringon ohella hyviä D-vitamiinin lähteitä ovat margariini, kala ja kananmuna.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 5/1996

Vastaaja:


Leena Räsänen


ravitsemustieteen apulaisprofessori


Helsingin yliopisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Kurkö
Seuraa 
Viestejä179

Itselläni taitaa olla lievä laktoosi-intoleranssi. Vatsa paisuu ja turpoaa kaksinkertaiseksi pelkästä puolittaisesta lasista. Sen jälkeen on armottomat pieru oireet.

Joten en nauti maitoa kuin homejuuston ja kerman muodossa. 

On naurettavaa kun sanotaan, että ihmisen tarvitsee juoda kolme lasia maitoa päivässä. Se vain tuntuu kovin oudolta kun ottaa huomioon etteivät kaikki ihmiset voi juoda maitoa. Mitä heille sitten tapahtuu? Osteoporoosi?

Ehei. Maitoa mainostetaan luun hyvinvoinniksi vain markkinointia varten. Sama juttu kuin että puuroa pitäisi syödä aamupalaksi, koska sen nyt vain kerrotaan kuuluvan aamupalaksi. Ja tämäkin tapahtunut mainonnan kautta. 

Kumma kun ei ole tutkittu niitä haittavaikutuksia. Onko esim. maidolla vaikutusta sydän- ja verisuonitauteihin? Lisäksi sen on kerrottu vaikuttavan haitallisesti rauta-arvoihin ja antioksidantteihin. Ja silti sitäkin kehotetaan juomaan ruoan yhteydessä. 

On tämä kumma. Tai ehkei sittenkään. Suuret rahat pyörii ja sillä on vaikutusta. 

 

''Mikään ei ole niin varmaa, kuin epävarmaa.''

Sisältö jatkuu mainoksen alla