Ruoan lämpötila ei vaikuta olennaisesti ravitsemukseen.

Ihminen pystyy hyödyntämään yhtä hyvin niin kylmän ruoan kuin kuumankin ruoan ravintoaineet. Ruoan lämpö ei luo elimistöön merkittävästi lisäenergiaa, eikä lämpö juuri varastoidu elimistöön. Sen sijaan ruoan – kuuman tai kylmän – sisältämä energia tuottaa lämpöä.

Aterian lämmittämistä puoltavat muut syyt. Kuumennus tekee ruoasta maittavampaa ja se korostaa monia makuja. Esimerkiksi rasva liukenee paremmin lämpimään ruokaan. Kuumennus vaikuttaa välillisesti myös ravinnon monipuolisuuteen, koska lämpimät ateriat ovat yleensä tavallista täysipainoisempia. Välipalat ja pikaruoka nautitaan sen sijaan usein kylmänä.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 7/1997

Vastaaja:


Antti Aro


tutkimusprofessori


Kansanterveyslaitos

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
salai
Seuraa 
Viestejä7778
Puuhevonen

toi ketjun keskustelu on nyt saivartelua. ei lämpimällä ruualla tarkoiteta lämpimänä nautittua ruokaa, vaan sillä tarkoitetaan kypsennettyä ruokaa.

Mene saivartelemaan niistä Teslan akuista ja tuulimyllyistä.

Tämän keskustelun aloituksessa kyllä puhuttiin nimenomaan lämpimänä nautitusta ruoasta (verrattuna kylmänä nautittuun ):

Ruoan lämpötila ei vaikuta olennaisesti ravitsemukseen.

Kypsennettyä ruokaa on esimerkiksi näkkileivän palanen, joka sinun määritelmäsi mukaan kävisi lämpimästä ateriasta.

 

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432

Onkohan lämmön ja umamin yhteyttä selvitetty? Itestä ainakin tuntuu, että lämpimässä ruoassa on enemmän umamia. Jos se on niin, että umami tulee esiin paremmin lämmitettäessä? Liekö tämmöstä tutkittu?

Hämmentää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla