Ruoan lämpötila ei vaikuta olennaisesti ravitsemukseen.

Ihminen pystyy hyödyntämään yhtä hyvin niin kylmän ruoan kuin kuumankin ruoan ravintoaineet. Ruoan lämpö ei luo elimistöön merkittävästi lisäenergiaa, eikä lämpö juuri varastoidu elimistöön. Sen sijaan ruoan – kuuman tai kylmän – sisältämä energia tuottaa lämpöä.

Aterian lämmittämistä puoltavat muut syyt. Kuumennus tekee ruoasta maittavampaa ja se korostaa monia makuja. Esimerkiksi rasva liukenee paremmin lämpimään ruokaan. Kuumennus vaikuttaa välillisesti myös ravinnon monipuolisuuteen, koska lämpimät ateriat ovat yleensä tavallista täysipainoisempia. Välipalat ja pikaruoka nautitaan sen sijaan usein kylmänä.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 7/1997

Vastaaja:


Antti Aro


tutkimusprofessori


Kansanterveyslaitos

salai
Seuraa 
Viestejä7523
Liittynyt17.3.2005

Tarvitseeko ihminen lämmintä ruokaa?

Puuhevonen 10.08.2014 klo 02:09 toi ketjun keskustelu on nyt saivartelua. ei lämpimällä ruualla tarkoiteta lämpimänä nautittua ruokaa, vaan sillä tarkoitetaan kypsennettyä ruokaa. Mene saivartelemaan niistä Teslan akuista ja tuulimyllyistä. Tämän keskustelun aloituksessa kyllä puhuttiin nimenomaan lämpimänä nautitusta ruoasta (verrattuna kylmänä nautittuun ): Ruoan lämpötila ei vaikuta olennaisesti ravitsemukseen. Kypsennettyä ruokaa on esimerkiksi näkkileivän palanen, joka sinun määritelmäsi...
Lue kommentti

Mitä tahansa edellä esitetyistä väitteistä saa epäillä ja ne voidaan muuttaa toisiksi ilman erillistä ilmoitusta. Kirjoittaja pyrkii kuitenkin toimimaan rehellisesti ja noudattamaan voimassa olevia lakeja.

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2498
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti