Eläimet eivät tee itsemurhia kuin poikkeustapauksissa.

Tarinat sopulien joukkoitsemurhista ovat myyttejä. Ne saattavat johtua sopulivuosina vesistöjen rannoilta löytyvistä hukkuneista yksilöistä, joita virtaukset voivat kerryttää samoihin paikkoihin. Nämä sopulit eivät ole tehneet itsemurhaa, vaan ne ovat kuolleet normaaliin käyttäytymiseensä kuuluvan vesistön ylittämisen seurauksena. Ne ovat hukkuneet arvioituaan väärin joko vesiesteen leveyden tai omat voimansa.
Joskus eläimet voivat kuitenkin tehdä itsemurhan ikään kuin ohjelmoituneina. On olemassa loisia, jotka saavat väli-isäntänsä käyttäytymään itsemurhahakuisesti.
Eräs jouhimatolaji käyttää sirkkoja väli-isäntinään. Madon toukka manipuloi sirkan aivoja ja saa sen etsiytymään veden äärelle ja heittäytymään varmaan kuolemaan. Samalla jouhimato vapautuu pääasialliseen elinympäristöönsä.
Erään tiehytmatoihin kuuluvan lajin monimutkaisessa elämänkaaressa tietyn vaiheen toukka asettuu muurahaisen sisuksiin ja alkaa säätää sen käyttäytymistä. Kun muurahaisen terveet sisarukset asettuvat yöpuulle, sairas yksilö lähtee liikkeelle kuin zombi. Se kiipeää ruohon latvaan odottamaan tulevansa lampaan tai naudan syömäksi. Aamuauringon lämmössä se herää transsista ja palaa normaaleihin tehtäviinsä havahtuakseen taas illan tullen outoon viettiin.

Vastaaja:


Hannu Pietiäinen


eläintieteen dosentti


Helsingin yliopisto

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla