Lintujen törmääminen toisiinsa on normaalioloissa äärimmäisen harvinaista.

En muista yhtään muutontarkkailijaa, joka olisi ollut todistamassa yhteentörmäystä. Lintujen ja muidenkin eläinten matkavauhti, havaintokyky ja reagointinopeus ovat kehittyneet tasatahtia niin, että reagointiaika hyvin riittää väistöliikkeisiin.
Muuttolennoilla ei juuri ole risteäviä lentoratojakaan, koska melkein kaikki linnut ovat menossa syksyisin ja keväisin samoihin suuntiin ja eri parvien kohtaamiskulmat ovat yleensä pieniä.
Eri lajien lentonopeudet eivät myöskään ole niin erilaisia, että se lisäisi törmäysriskiä. Nopeuserojen täytyy olla moninkertaisia, kuten lintujen ja lentokoneiden kohdatessa.
Törmäämisvaara on suurin levähdys- ja talvehtimisalueiden ruokailulennoilla, erityisesti jos petolintu ahdistaa parvea. Myös ruokintapaikoilla linnut voivat törmätä, jos syntyy paniikkireaktio. Tällöinkin vakavimpia ovat törmäykset kiinteisiin rakenteisiin.
Merkittäväksi törmäysriski kasvaa myös massayöpymispaikoilla, jos linnut syystä tai toisesta joutuvat paniikkiin. Enin osa törmäyksistä tapahtunee silloinkin kiinteisiin rakenteisiin, kun linnut toisiaan väistellessään osuvat seiniin, johtoihin, oksiin ja runkoihin. Viime vuodenvaihteessa eri puolilta maailmaa uutisoiduissa lintujen massakuolemissa saattoi olla kyse uudenvuodenyön paniikkitilanteista.

Vastaaja:


Esa Lehikoinen


ekologian dosentti


Turun yliopisto

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
syytinki
Seuraa 
Viestejä10064

No en sanoisi, että "äärimmäisen harvinaista".

Taloyhtiön pihalla oli pihlajia ja hyvin marjoivat. Kyllä tilhet ja punatulkut sysksyisin tuppasivat lentelemään lähinnä miten kuten. Päin seiniä ja toisiaan.

Taisi riippua siitä kuinka hyvin olivat marjat päässet käymään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla