Kyllä tunnetaan.

Amerikan intiaanit, japanilaiset, malesialaiset ja useimmat polynesialaiset eivät perinteisesti ole kiroilleet. Tieto löytyy englantilais-yhdysvaltalaisen antropologin Ashley Montagun kirjasta The Anatomy of Swearing. Kiroilun historiaa käsittelevä teos ilmestyi ensi kerran jo 1967, uusin painos on vuodelta 2001 (University of Penn­sylvania Press).

Vastaajana Jari Tammi, kustantaja, tietokirjailija, kiroguru

Julkaistu Tiede-lehdessä 6/2014

MooM
Seuraa 
Viestejä5890
Liittynyt29.6.2012

Tunnetaanko kirosanattomia kieliä?

Sepi 03.09.2014 klo 11:24 Keskustelin asiasta kauan sitten japanilaismiehen kanssa kun hän oli kiinnostunut suomalaisista kirosanoista. Kerroin kirosanojen liittyvän usein sukupuolielimiin tai sielunviholliseen. Kun kysyin kuinka japaniksi sanottaisiin "Haista v....!", hän käänsi kyllä sanat japaniksi, mutta pohti samalla, ettei se kyllä toimisi meille tutulla tavalla. Hänen mukaansa, jos japanilainen haluaisi syvästi loukata, hän esittäisi halveksuvia huomautuksia kuulijan vanhempien tai...
Lue kommentti
Vatkain
Seuraa 
Viestejä27432
Liittynyt4.3.2008

Tunnetaanko kirosanattomia kieliä?

Joo, haistatteluun en ole muualla törmännyt. Slovakiassa paha herja toiselle on kokot' eli kyrväksi haukkuminen. Vittuakin (jebat') ne hokee, mutta ei haistattele sitä. Sitten voi yhdistellä tý vyjebany kokot' = vitun mulkku. Slovakeista kertoo paljon ehkä se, että oppiakseni kiroilemaan minun piti pyytää espanjalaista opettamaan. Kiroiluhan nousee kulttuurisista tabuista. Esimerkiksi tuossa Espanjan tapauksessa voisi olla ymmärrettävää, että hartaan katolisessa maassa Jeesus, Maria ja jumala...
Lue kommentti

Hämmentää.

Ilmeitä enemmän voi kertoa ääni. Kuva: iStock

Valehtelun paljastavaa tyyppireaktiota ei ole.

Epävarman ja kiinni jäämistä pelkäävän valehtelijan voi tunnistaa ilmeistä, mutta ilmeet voivat monesta syystä myös johtaa harhaan. Kasvojen ilmeikkyys vaihtelee paljon, ja ilmeiden tulkinta muuntelee kulttuurista toiseen ja katsojan mielialan mukaan.

Valehteluun liittyvät fysiologiset reaktiot vaihtelevat, eikä nimenomaan valehtelemiselle tyypillistä reaktiota ole löytynyt. Perustellun epäilyn valheesta herättää usein äänensävyn muutos .

Todella taitavat, rutinoituneet valehtelijat ovat kuitenkin valehdellessaankin aivan rauhallisia ja luontevia. Psykopaattiseen mielenrakenteeseen kuuluu olennaisena osana autonomisen hermoston reagoimattomuus stressiin. Lisäksi on olemassa ihmisiä, jotka uskovat puhumaansa palturiin.

Tutkimuksissa on todettu, että läheinen tunnesuhde, esimerkiksi vanhemmuus, altistaa uskomaan toisen kertomia valheita.

On vaarallista kuvitella, että tunnistaa aina valehtelijat. Siihen ei pysty edes huippuunsa viritetty fysiologisia reaktioita mittaava laitteisto.

Vastaajana Hannu Lauerma,

vastaava ylilääkäri, Psykiatrinen vankisairaala.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2018

Sormityö ja puhekyky saattoivat vahvistaa oikeaa.

Kysyjällä lienee mielessään ensisijaisesti ihminen, mutta samaa epäsymmetriaa esiintyy myös eräillä muilla nisäkkäillä. Jotkin kengurulajit ovat vasenkätisiä eli käyttävät useammin vasenta eturajaa esimerkiksi rapsuttaessaan itseään. Toiset lajit taas ovat oikeakätisiä.

Simpanssit suosivat toista kättä, yleensä oikeaa. Ne ovat luonnostaan kuitenkin paljon korostuneemmin kaksikätisiä kuin me ihmiset.

Miksi sitten ihmisellä hallitsee useimmiten oikea käsi? Se liittyy luultavimmin pystyasentoomme ja puhekyvyn kehittymisen yhteydessä tapahtuneisiin aivomuutoksiin.

Kun ihmisen kantamuodot alkoivat liikkua takaraajoillaan, kädet saattoivat erikoistua tarkkuutta ja sorminäppäryyttä vaativiin tehtäviin. Ne edellyttivät aivojen motoristen alueiden erikoistumista. Se, että toinen käsi toimii toista tehokkaammin, ehkä mahdollistaa suuremman motorisen tarkkuuden kuin se, että kädet olisivat tasavahvat.

Useimmilla ihmisillä puheen tuotto ja ymmärtäminen keskittyvät vasempaan aivopuoliskoon, ja puhealueiden kehittyminen on voinut johtaa vasemman aivopuoliskon motoristen keskusten voimakkaampaan kehitykseen. Koska vasen puolisko ohjaa ensisijaisesti oikean kehon puoliskon toimintoja, tässä voisi olla selitys siihen, miksi juuri oikea käsi on useimmilla vallitseva.

Joillakin puheen tuotto ja ymmärtäminen näyttävät kuitenkin keskittyvän oikeaan aivopuoliskoon. Se ehkä selittää, miksi toiset meistä ovat vasenkätisiä.

Vastaajana Henry Pihlström,

tutkija, Bio- ja ympäristö-tieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2018