Katse kääntyy, kun tuttu sana kuuluu, vaikka varsinainen merkitys ei hahmotukaan. Kuva: Getty Images
Katse kääntyy, kun tuttu sana kuuluu, vaikka varsinainen merkitys ei hahmotukaan. Kuva: Getty Images

Kyllä, kun se oppii yhdistämään sen johonkin kivaan asiaan.

Kissat oppivat reagoimaan nimeensä ennen kaikkea ehdollistumisen kautta, kuten koiratkin. Ehdollistuessa jokin neutraali ärsyke, tässä tapauksessa kissan ääneen lausuttu nimi, yhdistyy kissan mielessä johonkin myönteiseen asiaan, esimerkiksi omistajan huomioon tai ruokaan.

Kissanristiäisissä pennun nimi on sille yhtä merkityksetön kuin mikä tahansa muu ihmisten käyttämä sana. Pikkuhiljaa kissa kuitenkin oppii huomaamaan, että tietyn sanan sanomiseen liittyy miellyttäviä asioita: rapsutuksia, leikkiä tai ruokakupin ojentamista.

Kun kissa on päässyt tästä jyvälle, se alkaa reagoida nimen lausumiseen esimerkiksi katseella, ääntelemällä tai juoksemalla innokkaasti paikalle. Kissaa kannattaa palkita reaktiosta toistuvasti, sillä opittu käytös voi palkitsemisen loppuessa sammua.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aina nimensä tuntevat kissat eivät riennä kutsujansa luokse. Tämä voi johtua liian harvakseltaan saaduista palkkioista tai siitä, ettei palkkio riitä juuri sillä hetkellä motivoimaan kissaa. Siinä missä seuralliselle ja huomionkipeälle kissalle saattaa riittää palkinnoksi pelkkä omistajan huomio, toinen kissa voi olla enemmän ruoan perään. Täysivatsainen kissa ei puolestaan kiinnostu yhtä herkästi ruokapalkkiosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kissanomistajien on hyvä tietää, että ehdollistamisen keinoin lemmikki voi oppia monenlaisia temppuja, joista nimeen reagoiminen on vain yksi esimerkki. Nimen varsinaista merkitystä kissa ei kuitenkaan ymmärrä. Itsetietoisuutta ei nimittäin ole sen enempää kissoilla kuin koirillakaan.

Vastaajana

Päivi Ylikorpi,

tietokirjailija, eläintenhoitajien kouluttaja.

Julkaistu Tiede-lehdessä 6/2021

Sisältö jatkuu mainoksen alla