Kananmunan keltuaisen väriin vaikuttavat rehusta saatavat väriaineet, karotenoidit.

Luomukanat saavat näitä muun muassa ruohosta ja viherjauhosta.

Sen sijaan kuoren ruskea pigmentti ei liity luomuun, eikä munankuorien väriin voida vaikuttaa esimerkiksi ruokinnalla. Kysymys on perinnöllisestä ominaisuudesta, johon voidaan vaikuttaa jalostuksella. Suomessa on tätä nykyä kaksi ruskeita munia tuottavaa kanahybridiä: Isa Brown ja Lohmann Brown. Lisäksi joissakin omatarvekanaloissa on pieni joukko maatiaiskanoja, joiden munat ovat ruskeita.

Jos valkoisia munia munivia kanoja hoidetaan ja ruokitaan luomusäännösten mukaan, niiden munia voidaan myydä luomumunina.

Kananmunan kehitys munasolun irtoamisesta munimisvalmiiksi kestää noin 24 tuntia. Tästä kuoren muodostus vie noin 20 tuntia. Väriaineet, ruskeanpunainen ovoporfyriini ja sinivihreä ovosyaani, erittyvät kuoreen noin viiden viimeisen tunnin aikana. Suurin osa väriaineista sijaitsee kuoren uloimmassa kerroksessa eli kutikulassa.
Julkaistu Tiede-lehdessä 6/2002

Vastaaja:


Ulla Roiha


luomukotieläintutkija


Maaseudun tutkimus- ja koulutuskeskus, Mikkeli