Kansanperinne on täynnä kuunvaiheisiin liittyviä uskomuksia.

Esimerkiksi puut olisi kaadettava oikeaan aikaan, jotta ne kuivuisivat halkeamatta. Oikean kaatohetken sanotaan myös estävän vesojen synnyn, lehtien irtoamisen ja joulukuusen karisemisen.

Maan, Kuun ja Auringon keskinäisen aseman vaihtelu vaikuttaa maan vetovoimaan. Muutos on kuitenkin häviävän pieni: maan normaali vetovoima on noin 978 gallia, Kuun ja Auringon vaikutus siihen on voimakkaimmillaan 280 mikrogallia eli gallin miljoonasosaa. Maan vetovoima heilahtaa kuun vaiheiden mukaan siis vähemmän kuin yhden miljoonasosan. Näin pienen vaihtelun ei voi kuvitella vaikuttavan puiden ominaisuuksiin tai elintoimintoihin. Äskettäin kuitenkin keskieurooppalainen tutkijaryhmä kertoi arvostetussa Nature-lehdessä (vol.392:665-666,1998) havainneensa puiden rungon läpimitan elävän kuun vaiheiden mukaan. Nyt vain odotetaan, pystyvätkö muut tutkijat toistamaan yllättävän havainnon ja kukistaako kansanviisaus tiedemiesten sitkeän vastarinnan.

Julkaistu Tiede 2000 -lehdessä 5/1999

Vastaaja:


Seppo Vuokko


kasvitieteilijä, toimittaja

Volitans
Seuraa 
Viestejä10670
Liittynyt16.3.2005

Vaikuttaako kuunkierto puiden kasvuun?

No nykyään on googlekin, että jos toinen antaa vinkin niin sen perusteella voi itsekin vaikka etsiä enemmän. No tässä yksi nopeasti löytyny aiheeseen liittyvä: http://www.ibmcp.upv.es/BlazquezAlabadiLab/Home.html/Publications_files/Alabadi-09%28PMB%29.pdf Lainaus: In summary, with the physiological and molecular evi- dence available at this point, it seems reasonable to propose that both the plasticity and the robustness of growth responses in plants are based on the framework provided by...
Lue kommentti

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2498
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti