Hyväntuulisuus tuskin tuuhentaa tukkaa, mutta stressi voi lisätä hiustenlähtöä.

Stressihormonit kiihdyttävät talirauhasten toimintaa, jolloin hiukset rasvoittuvat. Päänahan ärtyminen voi vauhdittaa hiusten siirtymistä telogeeni- eli lepovaiheeseen. Se on 3-6-vuotiaaksi elävän karvanystyn kasvukierron loppusuora, jonka aikana hius irtoaa.

Lepovaihetta viettää kerrallaan noin 10-25 prosenttia hiuksista, ja vaihe kestää kolmesta viikosta kolmeen kuukauteen. Jos iso osa ihmisen noin 100 000 hiuksesta siirtyy lyhyessä ajassa lepovaiheeseen, hiustenlähtö voi väliaikaisesti kiihtyä.

Hormonitoimintaa sekoittaa sekä fyysinen että psyykkinen stressi. Esimerkiksi kuume ja synnytys aiheuttavat hiustenlähtöä viiveellä. Hiuspehko harvenee erityisesti 3-6 kuukautta synnytyksen jälkeen.
Ainakaan toistaiseksi ei ole näyttöä siitä, että pitkäaikaiset mielialan muutokset vaikuttaisivat pysyvästi hiusten määrään tai laatuun.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 8/1999

Vastaaja:


Lasse Kanerva


Porfessori


Työterveyslaitos

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2515
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti