Astioiden huuhtelussa on käytetty kuumaa vettä lähinnä hygieenisistä syistä: riittävän kuuma vesi tuhoaa haitallisia pieneliöitä.

Kun on haluttu ehkäistä tautien levimistä, astioita on huuhdottu jopa lähes kiehuvalla vedellä.

Lämmin huuhteluvesi myös liuottaa rasvaa, joten jos sitä on pesusta huolimatta jäänyt astian pintaan, se puhdistuu huuhteluvaiheessa lisää.

Toisaalta jos vesi on hyvin kovaa ja astiat huuhdellaan kuumalla vedellä, ne voivat jäädä kirjaviksi. Nimittäin kun kuumuus saa vettä haihtumaan astian pinnalta, veden kovuuden aiheuttavat mineraalit jäävät jäljelle ja tarttuvat pintaan. Kirjavuus näkyy lähinnä tummissa ja lasisissa astioissa. Huuhtelukirkasteella voi kuitenkin edistää nesteen valumista, jolloin astiat kuivuvat kirkkaiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kaikki astiat eivät kestä nopeita lämmönvaihteluita. Etenkin monet lasilaadut ovat niille herkkiä. Tämä puoltaa lämpimän veden käyttöä huuhtelussa; tarvitaanhan pesemiseen joka tapauksessa lämmintä vettä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Koneellisessa puhdistuksessa astioiden on todettu kestävän parhaiten, jos veden lämpötila on 50-–60 asteen vaiheilla ilman suuria vaihteluita.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2006

Vastaaja:
Marja Aulanko
kodin teknologian dosentti
Helsingin yliopisto

2367
Seuraa 
Viestejä6960

Tuo Ronronin oletus kuulostaa kyllä ihan järkevältä selitykseltä, sillä kyllähän lämmin astia kuivaa nopeammin kuin kylmä, ja bakteerit lisääntyvät tosiaan kosteissa olosuhteissa nopeammin. Toisaalta tuota vastaan puhuu se, että toisaalta sopivan lämpimissä bakteerit myöskin lisääntyvät. Isoin etu lämpimästä huuhteluvedestä, myös bakteerien lisääntymisen rajoittamisen kannalta, on kyllä se, että lämmin huuhteluvesi poistaa rasvaa ja ruokajämiä (eli bakteerien ravintoa) paremmin kuin kylmä vesi.

Mökkiolosuhteissa tuon lämpimän huuhteluveden vaikutuksen puhtaampien astioiden muodossa erityisesti huomaa.

taucalm
Seuraa 
Viestejä7174

Ei, ellet laita astioita märkinä kaappeihin. Suomessa ainakin on yleisesti käytössä sellaiset riiputushyllyt mihin astiat laitetaan kuivumaan ja eikai niissä mitkään pöpöt sen jälkeen enää lisäänny, kun ne ovat kuivaneet.

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."

Sisältö jatkuu mainoksen alla