Astioiden huuhtelussa on käytetty kuumaa vettä lähinnä hygieenisistä syistä: riittävän kuuma vesi tuhoaa haitallisia pieneliöitä.

Kun on haluttu ehkäistä tautien levimistä, astioita on huuhdottu jopa lähes kiehuvalla vedellä.

Lämmin huuhteluvesi myös liuottaa rasvaa, joten jos sitä on pesusta huolimatta jäänyt astian pintaan, se puhdistuu huuhteluvaiheessa lisää.

Toisaalta jos vesi on hyvin kovaa ja astiat huuhdellaan kuumalla vedellä, ne voivat jäädä kirjaviksi. Nimittäin kun kuumuus saa vettä haihtumaan astian pinnalta, veden kovuuden aiheuttavat mineraalit jäävät jäljelle ja tarttuvat pintaan. Kirjavuus näkyy lähinnä tummissa ja lasisissa astioissa. Huuhtelukirkasteella voi kuitenkin edistää nesteen valumista, jolloin astiat kuivuvat kirkkaiksi.

Kaikki astiat eivät kestä nopeita lämmönvaihteluita. Etenkin monet lasilaadut ovat niille herkkiä. Tämä puoltaa lämpimän veden käyttöä huuhtelussa; tarvitaanhan pesemiseen joka tapauksessa lämmintä vettä.

Koneellisessa puhdistuksessa astioiden on todettu kestävän parhaiten, jos veden lämpötila on 50-–60 asteen vaiheilla ilman suuria vaihteluita.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2006

Vastaaja:
Marja Aulanko
kodin teknologian dosentti
Helsingin yliopisto

BCK
Seuraa 
Viestejä6960
Liittynyt9.7.2010

Vaikuttaako tiskaustulokseen, huuhdellaanko astiat kylmällä vai kuumalla vedellä?

Tuo Ronronin oletus kuulostaa kyllä ihan järkevältä selitykseltä, sillä kyllähän lämmin astia kuivaa nopeammin kuin kylmä, ja bakteerit lisääntyvät tosiaan kosteissa olosuhteissa nopeammin. Toisaalta tuota vastaan puhuu se, että toisaalta sopivan lämpimissä bakteerit myöskin lisääntyvät. Isoin etu lämpimästä huuhteluvedestä, myös bakteerien lisääntymisen rajoittamisen kannalta, on kyllä se, että lämmin huuhteluvesi poistaa rasvaa ja ruokajämiä (eli bakteerien ravintoa) paremmin kuin kylmä vesi...
Lue kommentti
taucalm
Seuraa 
Viestejä7047
Liittynyt3.9.2009

Vaikuttaako tiskaustulokseen, huuhdellaanko astiat kylmällä vai kuumalla vedellä?

Ei, ellet laita astioita märkinä kaappeihin. Suomessa ainakin on yleisesti käytössä sellaiset riiputushyllyt mihin astiat laitetaan kuivumaan ja eikai niissä mitkään pöpöt sen jälkeen enää lisäänny, kun ne ovat kuivaneet.
Lue kommentti

"Everything is backwards; everything is upside down. Doctors destroy health, lawyers destroy justice, universities destroy knowledge, governments destroy freedom, the major media destroy information and religions destroy spirituality."