Useissa tapauksissa vaikuttaa, vaikka aina ero ei ole kovin selvä.

Tutkimuksissa on osoitettu, että Keski- ja Etelä-Euroopan kasveissa aromi- ja väriaineiden sekä C-vitamiinin määrä on keskimäärin pienempi kuin Suomen valoisassa kesässä varttuneissa lajitovereissa. Tämä johtuu todennäköisesti siitä, että useimmat ravintokasvimme ovat alunperin eteläisiä lajeja. Pohjolan valoisat yöt stressaavat niitä, ja ne torjuvat stressiään tuottamalla erilaisia sekundäärisiä metaboliatuotteita.

Aromi- ja väriaineet ja C-vitamiini ovat tällaisia yhdisteitä. On kuitenkin hyvä muistaa, että monet muutkin tekijät kuin valo vaikuttavat kasvien ja hedelmien laatuun. Näitä ovat esimerkiksi maaperä, lämpökertymä ja sademäärä. Laatu on siis monen tekijän summa. Niinpä sateisena kesänä pohjolassa kasvanut marja saattaa olla laadultaan samanlainen tai jopa heikompi kuin etelän serkku.


Julkaistu Tiede-lehdessä 6/2008

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastaaja:


Rainer Huopalahti


elintarvikekemian professori


Turun yliopisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla