Testosteroni edistää riskin ottoa. Kuva: Shutterstock
Testosteroni edistää riskin ottoa. Kuva: Shutterstock

Ainakin osto- ja sijoituspäätöksiin.

Sukupuolihormonit ovat tärkeässä asemassa parinvalinnassa. Ne vaikuttavat siihen, millaista kumppaniehdokasta suosimme. Vaikutus ei kuitenkaan rajoitu pelkästään parinvalintaan. Sukupuolihormonit ovat mukana myös arkisissa kulutuspäätöksissä.

Tutkimuksissa on esimerkiksi havaittu, että naiset käyttävät ovulaation aikoihin, estrogeenipitoisuuden ollessa korkeimmillaan, tavallista enemmän rahaa meikkeihin, koruihin ja vaatteisiin. He kaipaavat vaihtelua ja suosivat luksustuotteita. Vaikutus näkyy voimakkaimmin parisuhteessa olevilla naisilla.

Kierron loppupuolella, estrogeenin laskiessa ja keltarauhashormonin noustessa, naiset ostavat enemmän makeita ja rasvaisia ruokia, kuten suklaata. Asia on kauppojen tiedossa. Ne sijoittavat usein kuukautissuojat suklaahyllyn viereen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Testosteronin vaikutusta miesten kuluttamiseen ei ole juuri tutkittu. Se tiedetään, että testosteroni lisää riskin ottoa talouspäätöksissä niin miehillä kuin naisilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Asiaa on tutkittu muuan muassa pörssissä. Testosteronigeeliä iholleen sivelleet meklarit yliarvioivat osakkeita ja sijoittavat tavallista aggressiivisemmin.

Vastaajana Markus J. Rantala,

evoluutiobiologian dosentti, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2017

Sisältö jatkuu mainoksen alla