Testosteroni edistää riskin ottoa. Kuva: Shutterstock
Testosteroni edistää riskin ottoa. Kuva: Shutterstock

Ainakin osto- ja sijoituspäätöksiin.

Sukupuolihormonit ovat tärkeässä asemassa parinvalinnassa. Ne vaikuttavat siihen, millaista kumppaniehdokasta suosimme. Vaikutus ei kuitenkaan rajoitu pelkästään parinvalintaan. Sukupuolihormonit ovat mukana myös arkisissa kulutuspäätöksissä.

Tutkimuksissa on esimerkiksi havaittu, että naiset käyttävät ovulaation aikoihin, estrogeenipitoisuuden ollessa korkeimmillaan, tavallista enemmän rahaa meikkeihin, koruihin ja vaatteisiin. He kaipaavat vaihtelua ja suosivat luksustuotteita. Vaikutus näkyy voimakkaimmin parisuhteessa olevilla naisilla.

Kierron loppupuolella, estrogeenin laskiessa ja keltarauhashormonin noustessa, naiset ostavat enemmän makeita ja rasvaisia ruokia, kuten suklaata. Asia on kauppojen tiedossa. Ne sijoittavat usein kuukautissuojat suklaahyllyn viereen.

Testosteronin vaikutusta miesten kuluttamiseen ei ole juuri tutkittu. Se tiedetään, että testosteroni lisää riskin ottoa talouspäätöksissä niin miehillä kuin naisilla.

Asiaa on tutkittu muuan muassa pörssissä. Testosteronigeeliä iholleen sivelleet meklarit yliarvioivat osakkeita ja sijoittavat tavallista aggressiivisemmin.

Vastaajana Markus J. Rantala,

evoluutiobiologian dosentti, Turun yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 10/2017

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2510
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti