Jos lintuinfluenssa muuttuisi ihmisestä toiseen leviäväksi pandemiaksi, suu-nenäsuojuksia ei laajassa mitassa suositeltaisi tartunnalta suojautumiseen.

Suojusten tehosta ei ole luotettavaa näyttöä. Ennen kuin rokotetta saataisiin, avainasemassa olisi hyvä käsi- ja yskimishygienia.

Pandemiaviruksen ominaisuuksia ei tiedetä etukäteen, mutta oletetaan, että se tarttuu ja leviää samalla tavalla kuin tavalliset kausi-influenssavirukset. Influenssaan sairastunut erittää virusta hengitysteihinsä ja voi tartuttaa taudin muihin yskiessään tai aivastaessaan. Syntyvät pisarat eivät leijaile ilman mukana vaan putoavat melko pian alaspäin. Ne eivät kulkeudu metriä kauemmaksi.

Tauti voi levitä myös hengitystie-eritteillä tahriintuneiden käsien välityksellä. Lisäksi virus saattaa siirtyä erilaisista ympäristön pinnoista, kuten ovenkahvoista, jos ne ovat tahriintuneet tuoreilla eritteillä. Tartunta edellyttää, että virusta pääsee ylähengitysteiden tai sil-mien limakalvoille, kun niitä kosketellaan sormin.

Paras tapa pysäyttää viruksen leviäminen on suojata suu ja nenä kertakäyttönenäliinalla yskiessä ja aivastaessa ja laittaa käytetty liina välittömästi roskiin. Yskimisen ja aivastamisen jälkeen kädet tulisi heti pestä vedellä ja saippualla tai puhdistaa desinfioivilla käsipyyhkeillä.


Julkaistu Tiede-lehdessä 2/2006

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vastaaja:


Outi Lyytikäinen


infektiolääkäri


Kansanterveyslaitos

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla