Julkaistu Tiede-lehdessä 1/2013

Ihan täydellistä vastaavuutta ei ole useastakaan syystä.

Pohjoisessa nisäkäspedot, kuten juuri jääkarhu, tekivät pingviinistä mahdottomuuden. Tällainen käytännössä lentokyvytön sukeltajalintu olisi mennyt pesimäaikana parempiin suihin.

Islannissa, josta pedot naalia lukuunottamatta puuttuvat, kehittyi tosin pingviinimäinen siivetön ruokki. Sen oli pesittävä pahdoilla, joille naali ei päässyt, ja ihmisen saavuttua Islantiin laji kuoli sukupuuttoon.

Se, ettei mikään Antarktista edeltäneen muinaismantereen nisäkkäistä kehittynyt hyödyntämään jääkarhun tavoin meren resursseja ja selviämään näin mantereen jäätiköitymisestä, on arvoitus, johon minulla ei ole selitystä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vastaaja:


Lauri Oksanen


pohjoisen ekologian professori


, Finnmarkin yliopisto, Norja

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla