Kompassineulan magnetoituminen voi muuttua, jos neula viedään voimakkaaseen magneettikenttään, esimerkiksi magnetoituneen rautaesineen lähelle.

Kompassineula ei kuitenkaan ”väsy”, sillä altistumisen kesto ei tässä ole ratkaiseva. Neula menettää magnetoitumisensa eli se demagnetoituu osittain tai kokonaan heti, jos vieressä olevan rautaesineen magneettikenttä on riittävän voimakas.

Neulan osittaiseen demagnetointiin (noin 10 % pienennys) riittää magneettivuo, jonka tiheys on 1 000 mikroteslaa. Kokonaan neula demagnetoituu vasta noin 10 000 mikroteslan vuossa. Tätä suurempi demagnetointivuo magnetisoi neulan uudelleen, mutta silloin neulan pohjois- ja eteläpää vaihtavat paikkaa.
Maan magneettikenttä on vain noin 50 mikroteslaa, joten kompassi on hyvin herkkä magneettisten materiaalien häiriökentille, vaikka ne eivät riittäisi demagnetoimaan neulaa. Paras lääke häiriöitä ja demagnetoitumista vastaan on etäisyys, sillä magneettikentän voimakkuus pienenee etäisyyden kasvaessa hyvin nopeasti: kun magneettisen esineen ja neulan etäisyys kasvaa viisinkertaiseksi, häiriökenttä heikkenee alle sadasosaan aiemmasta.

Kymmenen prosentin demagnetoituminen ei vielä tee kompassista käyttökelvotonta, mutta jos magneettinen esine tuodaan hetkeksikään vielä lähemmäksi neulaa, neulan magnetoituminen saattaa pienentyä niin paljon, ettei neula enää jaksa kääntyä Maan magneettikentän suuntaiseksi. Kompassi voidaan kuitenkin korjata yksinkertaisesti magnetoimalla se kestomagneetilla jälleen alkuperäiseen pohjois–eteläsuuntaan.

Julkaistu Tiede 2000-lehdessä 6/2000

Vastaaja:


Eero Punkka


tekniikan tohtori, tuotekehityspäällikkö


Suunto Oy

syytinki
Seuraa 
Viestejä9287
Liittynyt18.8.2008

Väsyykö kompassi rautaesineen vieressä?

Mitenkäs toimivat nuo kännyköiden kampassit. Onko siellä joku magneetti aihetta hoitamassa? Tuli mieleen kun yritin pistää kännykkääni (android) kompassin. Oli ihan nätti, mutta en tykännyt suunnista. Kännykällä oli kotelo, jossa magneettiläppä sulkimena. Aivan kuin olisi napottanut sen läpän suuntaan. Otin kotelon pois ja pohjoinen vaihtoi paikkaa. Vertasin vanhanaikaisen kompassin suuntaan ja otin kompassiohjelman pois. Uskon mieluummin vanhan käsikompassin suunnan. Ehkä olin vain huono, enkä...
Lue kommentti
jeremia2
Seuraa 
Viestejä1085
Liittynyt2.3.2009

Väsyykö kompassi rautaesineen vieressä?

Ulkopuolinen voimakas magneetti ei ilmeisesti vähennä neulan magneettisuutta jos neula pääsee kääntymään vapaasti? Voimakas vaihtovirtakenttä (moottorin / muuntajan tms.) poistaa neulan magneettisuuden? Sanokaas kuinka voimakas magneetti tarvitaan edesmennee HD-korpun tietojen hävittämiseen? Siitä varoiteltiin (disketin tietojen häviämimen) kovaäänisten tms. mageettien läheisyydessä. Olen kokeillut hävittää HD-korpulla olevaa tietoa erilaisilla kesto- ja vaihtovirtamagneeteilla ja asiasta tuli...
Lue kommentti

Aamupäivä on monelle paras aika opiskella.

Ihanteellinen oppimisen ajankohta osuu aamupäivään, vaikka yksilöllisiä erojakin löytyy, osoittavat Helsingin yliopistossa tehdyt tutkimukset.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on saatu selville, että yliopisto-opiskelijoiden arvosanoihin vaikuttaa epäsuhta itselle ominaisen vuorokausirytmin ja luentojen ajankohtien välillä.

Etenkin iltavirkkujen opinnot kärsivät, jos heidän luentonsa alkavat aikaisin. Aamuvirkkuja haittaavat myöhäiset oppitunnit, mutta selvästi vähemmän.

Parhaat oppimisen hetket ovat sellaisia, jossa opiskelija tuntee tilanteessa kiinnostusta ja kokee, että hänellä on taitoja. Tilanteessa täytyy myös olla sopivasti haasteita, ei liikaa eikä liian vähän.

Vastaajana Katariina Salmela-Aro,

kasvatustieteen professori, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehden numerossa 11/2018

Lempi lievittää kohmeloa. Kuva: Getty Images

Läheisyys lievittää kurjaa oloa.

Alkoholi vaikuttaa ihmisen kaikkeen toimintaan, myös hormoneihin. Sen tiedetään nostavan testosteroniarvoja myös naisilla.

Testosteronia pidetään "pelin ja leikin" hormonina. Se lisää seksuaalista halukkuutta. Mikäli seksi jää esimerkiksi vahvan humalan vuoksi toteutumatta, voi olla, että halukkuus siirtyy myöhempään ajankohtaan, kun keho toipuu humalasta.

Toinen asia, joka vaikuttaa, on uskomus. Usein kuulee sanottavan, että seksi auttaa krapulaan. Jos näin uskoo, niin siltä voi myös tuntua. Pelkkä läheisyys ja kosketuskin lievittävät kurjaa oloa, sillä kosketus lisää elimistön mielihyvähormoneita. Sekin voi selittää asiaa.

Vastaajana

Katriina Bildjuschkin,

Seksuaalipedagogi,

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

ID10T
Seuraa 
Viestejä2515
Liittynyt3.10.2007

Miksi krapulassa haluttaa?

Itse näkisin, että kyseessä on joku sisäänrakennettu eloonjäämisvietti. Krapulassa (ja kipeänäkin) useasti elimistö päättää, että jos tämä on hengenmenoksi, niin yritetään nyt ainakin levittää geenejä vielä kerran, kun ei tiedä tuleeko siihen enää mahdollisuutta.
Lue kommentti