Vegaanin ja kasvinsyöjäeläimen välillä on yksi merkittävä ero.

Ihminen on kaikkiruokainen ja vuosimiljoonien kuluessa kehittynyt nappaamaan tarvitsemansa raudan eläinravinnosta, jossa sitä on runsaasti. Tämän vuoksi raudan hyödyntäminen ei ole kovin tehokasta. Ihmiselimistöllä on varaa "tuhlata" rautaa, koska sitä saa sekaravinnosta helposti.

Kasvinsyöjäeläinten kehitys taas on miljoonien vuosien kuluessa johtanut siihen, että ne pystyvät käyttämään nimenomaan kasveista peräisin olevaa rautaa. Ihmiseen verrattuna eroja esiintyy niin raudan imeytymisessä, kuljetuksessa, varastoinnissa kuin käyttömekanismeissa.

Jos ihminen olisi koko kehityskaarensa ollut kasvissyöjä, elimistömme varmaan käyttäisi rautaa yhtä tehokkaasti kuin kasvinsyöjien elimistö, eikä vegaaneilla olisi raudanpuutetta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastaaja:


Mikko Nikinmaa


eläinfysiologian professori


Turun yliopisto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Pullasorsa
Seuraa 
Viestejä234
Puuhevonen
Tuo vastaus ei ole jälleen kerran kovin tarkka. Ihmis-vegaanit syövät määrällisesti hyvin vähän, koska suurin osa energiasta saadaan öljyistä sekä energiasisällön suhteen jalostetuista viljoista ja hedelmistä. Lisäksi ihmisravinto usein kypsennetään, jolloin siitä saa ehkä 40 % enemmän energiaa hyötykäyttöön verrattuna raakaan ravintoon.

Ei veganismi itsessään aiheuta _automaattisesti_ aliravitsemusta.

Raakaveganismi on yksi veganismin alalaji ja kyllä lisää aliravitsemusriskiä. Lisäksi monet raakavegaanit välttävät nimenomaan öljyjä (jotka ovat erinomainen energianlähde joten kyllä niistä energiaa saa).

Puuhevonen
Kasvissyöjät, kuten esimerkiksi bonobot ja gorillat, sen sijaan joutuvat syömään hyvin energiaköyhää ravintoa raakana, eli he joutuvat syömään kasviksiaan moninkertaisen määrän verrattuna ihmisten ruoka-annoksiin. Näin ollen myös ravinnosta saatavan raudan määrä on moninkertainen.

Ravinnosta saatava rauta ei ole sama asia kuin ravinnosta elimistöön imeytyvä rauta. (Eikä ihmisten metaboliaa voi verrata gorillan metaboliaan koska ihminen on ravintonsa kypsentävä sekasyöjä. Ei gorillakaan täysvegaani ole mutta off topic.) Kasvisruoan fytaatit, kuitu, kalsiumi, polyfenolit ja tietyt aminohapot vähentävät kasviraudan imeytymistä joka lienee pääsyy vegaanien suurempaan raudanpuuteriskiin.

...

Artikkelissa myös mainittiin omituisesti että ihmisellä on sekasyöjänä ¨varaa¨ tuhlata rautaa. Rauta on päinvastoin ihmiselle elintärkeä mineraali ja elimistö varastoi kaiken ravinnosta imeytyvän raudan. Sen eritys on erittäin alhaista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla