Kuvat
eläintiede, eleet, viittomakieli, viestintä
Puhutko orankia? Kuva: Getty Images
Puhutko orankia? Kuva: Getty Images

Apinat käyttävät eleitä jopa varsin älykkäästi.

Kyllä, varsinkin sukulaislajimme apinat viestivät niin ääntein kuin elein. Etenkin isoihmisapinoiden eleellistä viestintää on tutkittu paljon. Esimerkiksi simpanssien repertoaari sisältää 80–120 erilaista elettä, joita ne liittävät joustavasti yhdistelmiksi.

Monet eleet ovat hyvin samankaltaisia kuin ihmisten eleet vastaavissa tilanteissa, kuten kämmen ylöspäin toista kohden ojennettu käsivarsi, jolla pyydetään jotakin, ja itseä kohti suuntautuva käden kauhaisu, ”tule mukaan”, kun on aika lähteä liikkeelle. Eleiden käyttö on ainakin osittain opittua, sillä simpanssiyhteisöjen välillä on eroja niiden käytössä.

Ihmisapinoiden eleviestintä on erityisen kiinnostavaa myös siksi, että sen on ajateltu olevan oman kielikykymme evoluution lähde. Apinat käyttävät eleitä älykkäästi, eli ne käyttävät eri eleitä eri tilanteissa. Lisäksi ne muokkaavat, liioittelevat ja vaihtavat elettä, ellei viesti mene perille.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ihmisapinoiden kykyä eleelliseen viestintään on käytetty myös hyväksi tutkimuksissa, joissa on opetettu apinoille ihmisen viittomakieltä. Simpanssit, bonobot, gorillat ja orangit oppivat jopa satoja viittomakielen sanoja ja pystyvät viestimään niillä ihmisten kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuuluisin viittovista apinoista on gorilla Koko, joka menehtyi hiljattain 46 vuoden iässä.

Vastaajana  Sonja Koski, 

biologisen antropologian dosentti, Helsingin yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 2/2019.

Vierailija

Attenboroughin ääni on niin hypnoottinen, että muistan ohjelmansa vaikka nukkuisin ne läpi. Sunnuntaiaamun avara luonto oli elämäni ensimmäiset 25v ehdoton lempiohjelmani telkussa.

Vierailija

miilu kirjoitti:
Mieleen on jäänyt luonto-ohjelmasta sammakoiden kommunikointi eturaajoilla "käsimerkein". Sammakoiden reviirialue oli suuren vesiputouksen läheisyydessä, jossa veden pauhu esti äänimerkein kommunikoinnin.
Kommunikointi tapahtui vähän samaan tapaan kuin laivasto viestittää lippumerkein. Yritin hakukoneilla etsiskellä tuota (puusammakon) näköistä veijaria. Hakutulokset oli valitettavasi täysiä "sammakoita". Jokin suuri trooppinen vasiputous oli esiitymisalue. Ehkä viisaammat osaavat ohjata hakukoneita paremmalla menestyksellä.

Golden frog?

https://www.youtube.com/watch?v=A1FWQvaBoRg

Heiluttavat tytöille sulokkaasti.  :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla