Se on jo tehty. Kuva: Sono Motors
Se on jo tehty. Kuva: Sono Motors

Suomen kesässä sähköä saisi tavanomaiseen ajomatkaan.

Sähköauton korin voi päällystää aurinkokennoilla ja tuottaa niillä energiaa niin akkuun kuin suoraan ajamiseen. Esimerkiksi saksalaisen Sono Motorin Sion-sähköauton ulkopinnoille on sijoitettu 248 piistä tehtyä aurinkokennoa. Valmistaja lupaa niiden tarjoavan Saksan oloissa parhaimmillaan 34 kilometrin lisäkantaman päivässä.

Jos henkilöauton konepelti, katto ja takakontti ovat alaltaan yhteensä neljä neliömetriä, tilaan mahtuu noin 800 watin edestä aurinkokennoja. Suomen oloissa ja suorassa auringonpaisteessa ne voisivat tuottaa kesäpäivänä viisi kilowattituntia energiaa.

Jos sähköauton keskikulutus on 20 kilowattituntia sadalla kilometrillä, energia riittäisi noin 25 kilometrin ajoon päivässä. Liikenneviraston vuonna 2016 tekemän tutkimuksen mukaan henkilöautolla kuljetuista matkoista noin 80 prosenttia jää alle 20 kilometrin ja päivämatka keskimäärin alle 30 kilometrin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Käytännössä aurinkosähköauton haasteena ovat kaupunkiympäristön asettamat rajoitukset. Auto on pysäköitynä suurimman osan päivästä, ja puiden ja rakennusten varjot heikentävät aurinkosähköjärjestelmän tuottoa. Suomessa lisähaasteena on aurinkoenergian vuotuinen vaihtelu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastaajana Jero Ahola.

energiatehokkuuden professori, LUT-yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 9/2019.

Lyde19
Seuraa 
Viestejä5666

Itse olen haaveillut biologiseen kiertoon perustuvasta autosta. Autoon tankataan hiilidioksia ja auto pikkuhiljaa yhteyttää fotosynteesikennoissa hiilidioksidista hiiltä, happea ja vähän sokeria hanskalokeroon. Hiili ja happi poltetaan auton moottorissa.

Keijona
Seuraa 
Viestejä14182

Tapasin t Saksanreissulla laivassa mukavan perheen jolla mökki asikkalassa., Suomalainen äiti, Saksalainen isä ja aikuiset lapset. Perheyrityksessä valmistivat erikoistehokkaita aurinkokennoja, ja kilpailivat aurinkennoautoilla. Joten aurinkokennoilla kulkevat autot ovat olemassaoleva asia. Hurjan tehokkaita paneeleita, autot tosin erikoisen mallisia, littanoita ja aerodynaamisia.

Rikkaalla riittävästi, köyhä haluaa lisää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla