Ohjaa säteet ohi. Kuva: Nasa
Ohjaa säteet ohi. Kuva: Nasa

Kyllä, mutta se tulisi kalliiksi ja onnistuisi vain osittain. 

Periaatteessa kyllä, mutta mikään ihmelääke ilmastonmuutokseen avaruuspeilit eivät ole.

Avaruuspeilien avulla voitaisiin teoriassa ohjata osa Auringon säteilemästä energiasta ohi maapallon ilmakehän ja kumota osittain tai kokonaan ihmisen aiheuttamien kasvihuonekaasupäästöjen aikaansaama globaali lämpeneminen.

Tämä pätisi kuitenkin vain maapallon keskilämpötilaan, sillä ilmastomallit osoittavat, etteivät avaruuspeilit kykenisi säilyttämään alueellisia ilmasto-oloja nykyisen kaltaisina kaikkialla maapallolla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Avaruuspeilit viilentäisivät voimakkaimmin tropiikkia, joka vastaanottaa eniten auringonsäteilyä. Vähiten ne vaikuttaisivat korkeilla leveysasteilla sijaitseviin alueisiin. Myös sateisuus muuttuisi eri tavoin eri alueilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Peilit eivät myöskään kykenisi torjumaan hiilidioksidin lisääntymisen aiheuttamaa merten happamoitumista.

Tekniseksi toteutukseksi on esitetty erilaisia mahdollisuuksia. Yksi ehdotus on kuljettaa satojatuhansia noin metrin kokoisia ja gramman painoisia peilejä 1,5 miljoonan kilometrin etäisyydelle maapallosta.

Kuten avaruusoperaatioille on tyypillistä, peilien rakentamisen, avaruuteen kuljettamisen ja vuosittaisen ylläpidon arvioidaan olevan hyvin kallista.

 

Vastaajana Hannele Korhonen

tutkimusprofessori, Ilmatieteen laitos.

Julkaistu Tiede-lehdessä 3/2020

Sisältö jatkuu mainoksen alla