Mikrosiru vaatisi viillon. Kuva Getty Images
Mikrosiru vaatisi viillon. Kuva Getty Images

Pienimmätkin sirut ovat niin suuria, että niitä ei voi pistää rokotteessa.

Lukija kysyy, onko salaliittoteoreetikkojen väite siitä, että koronarokotteen mukana kehoon ujutetaan mikrosiru seuraamaan ihmisen liikkumista ja elämää, mahdollinen käytännössä.

Huhut rokotteen mukana annettavista 5g-siruista eivät perustu tosiasioihin vaan rokotteisiin ja 5g-verkkoihin liittyviin epämääräisiin pelkoihin. Kyse on salaliittoteoreetikkojen strategiasta, jossa yhdistetään kaksi vaikeasti hahmotettavaa ja poliittisesti herkkää asiaa. Näin saadaan aikaan kaksi huhua yhden hinnalla.

Koko ajatus on järjetön.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ihmiselle on kyllä mahdollista asentaa mikrosiruja ihon alle. Tällaisella rfid-sirulla voi esimerkiksi avata auton oven tai maksaa samaan tapaan kuin etämaksulla toimivalla luottokortilla. Sirusta ihminen voidaan myös tunnistaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Näistä siruista pienimpienkin koko mitataan millimetrin kymmenyksissä. Niitä ei siis voida pistää huomaamatta ihmiseen rokotteen mukana, vaan ne vaativat viillon.

Ihon alaiseen siruun voisi halutessaan liittää matkapuhelinverkkoon kytkeytyvän lähettimen, joka käyttäisi samantyyppistä tekniikkaa kuin esimerkiksi koirien pantoihin kiinnitettävät jäljittimet. Se tarvitsisi kuitenkin virtalähteen. Sellainen voisi olla joko paristo, ihon läpi ladattava akku tai jonkinlainen ihmisen liikettä sähköksi muuntava laite. Ne kuitenkin kasvattaisivat selvästi ihon alle asennettavan laitteen kokoa.

Ihon alle voitaisiin varmasti asentaa myös 5g-tekniikkaa hyödyntävä lähetin, mutta minun on vaikea keksiä syytä, miksi niin tehtäisiin. Ihmisen liikkeiden seuraaminen onnistuisi paljon hitaammallakin yhteydellä.

Vastaajana

Heikki Hämmäinen,

tietoverkkotekniikan professori, Aalto-yliopisto.

Julkaistu Tiede-lehdessä 9/2021

Propellerhead
Seuraa 
Viestejä2936

Jos mikrosiru ei mene rokoteneulan läpi, niin nanosiru kyllä menee. Teitä on uunotettu mikrosirujutuilla, kun se todellisuudessa on uudempi versio, eli nanosiru.

Tuulimyllynlämmittäjä - Henkilö, jolla on kykyihinsä nähden aivan liian suurellisia suunnitelmia jotka sortuvat omaan mahdottomuuteensa.

  • ylös 13
  • alas 10
Järkisyitä
Seuraa 
Viestejä1480

Anomalia3 kirjoitti:
Siru ei kokonaisena mahdu rokotteeseen, mutta osina kyllä.

Rokotteiden piikittäjätkään eivät tiedä, että tarkoitetun sirun osia laitetaan ensimmäisessä ja toisessa piikissä. Tämän jälkeen vie keskimäärin muutamia viikkoja kun osat ovat hakeutuneet yhteen ja siru on valmis. Tämä tekniikka on tunnettu jo 1990-luvulla ja 2010 jälkeen se on ottanut huimia kehitysaskelia.

Tämä oli päivän paras. :-)

Sisältö jatkuu mainoksen alla